Prøv avisen

Det sagde Obama i sin indsættelsestale

Barack Obama blev mandag officielt taget i ed til sin anden præsidentperiode. Her er uddrag af hans tale. - -WASHINGTON, DC - JANUARY 21: U.S. President Barack Obama waves as the presidential inaugural parade winds through the nation''s capital January 21, Foto: Mark Wilson

Barack Obama blev mandag officielt taget i ed til sin anden præsidentperiode. Her er uddrag af hans tale

Om at samarbejde:

- Nu, mere end nogensinde før, må vi gøre disse ting sammen, som én nation og ét folk.

Om klimaforandring:

- Vi vil reagere på truslen om klimaforandringer, vel vidende at i modsat fald vil vi forråde vores børn og kommende generationer. Nogle benægter måske stadig videnskabens overvældende dom, men ingen kan undgå de katastrofale følger af hærgende brande, ødelæggende tørker og flere kraftige storme.

LÆS OGSÅ: Obama vil sætte klimaet på dagsordenen

Om økonomi:

- Vi må foretage de vanskelige valg at reducere prisen på sygesikring og størrelsen på vores underskud. Men vi afviser den overbevisning, at Amerika må vælge mellem at tage sig af den generation, der byggede landet op, og investere i den generation, der vil opbygge dets fremtid.

Om politisk hårdknude:

- Nu er beslutningerne over os, og vi har ikke råd til forsinkelse. Vi må ikke forveksle enevælden med princippet, sætte skuespil i stedet for politik eller behandle skældud som fornuftig debat.

Om indvandring:

- Vores rejse er ikke fuldendt, før vi finder en bedre måde at byde de stræbsomme og håbefulde indvandrere velkommen, som stadig ser Amerika som et land af muligheder, før unge studerende og ingeniører bliver en del af vores arbejdsstyrke i stedet for at blive sendt ud af vores land.

Om kvinders rettigheder:

- Vores rejse er ikke fuldendt, før vores hustruer, mødre og døtre kan tjene en løn, der svarer til deres indsats.

- Vi er tro mod vores overbevisning, når en lille pige født i den ringeste fattigdom ved, at hun har den samme chance for at lykkes som alle andre, fordi hun er amerikaner, hun er fri og hun er lige, ikke kun i Guds øjne, men også i vores.

Om homoseksuelles rettigheder:

- Vores rejse er ikke fuldendt, før vores homoseksuelle brødre og søstre behandles som alle andre i henhold til loven. For hvis vi virkelig er skabt lige, så må den kærlighed, vi giver hinanden, også være lige.

Om demokratiudbredelse i udlandet:

- Vi vil støtte demokrati fra Asien til Afrika, fra Amerika til Mellemøsten, for vores interesser og vores samvittighed tvinger os til at handle på vegne af dem, der længes efter frihed.

Om fremtidsmuligheder:

- Et årtis krig slutter nu. Et økonomisk opsving er begyndt. Amerikas muligheder er grænseløse, for vi besidder alle de kvaliteter, som denne verden uden grænsen kræver: ungdom og handlekraft, diversitet og åbenhed, en endeløs risikovillighed og et talent for genopfindelse.