Prøv avisen

Det ser skidt ud for USA's økonomi

Foto: Ritzau Scanpix/Iris

Kreditvurderingsinstitutet udtaler sig negativt om USA's gæld. De finansielle markeder reagerer nervøst

Kreditvurderingsinstituttet Standard & Poor's sender en kedelig besked i nakken på den amerikanske regering og landets politikere. Udsigten til, at USA kan håndtere sin enorme gæld, er "negativ", hedder det.

Det førte øjeblikkeligt til kursfald på Wall Street, der var nede med knap to procentpoint.

Standard & Poor's mener, at den amerikanske regering mistolker sine egne evner til at løse landets gældsproblemer.

Det blev kort efter modsagt af det amerikanske finansministerium.

- Vi mener, at S&P's negative prognose undervurderer de amerikanske lederes evne til at samle sig for at gøre noget ved de svære finansielle udfordringer, nationen står over for, hedder det i en erklæring.

Sydbanks cheføkonom, Jacob Graven, mener, at udmeldingen kommer som en bombe for de finansielle markeder.

- Foreløbig er det kun en mindre bombe, men det har potentiale til at udvikle sig til en atombombe i forhold til den globale økonomi, siger han.

Graven peger på, at reaktionen på de finansielle markeder er "til at tage at føle på" med svækket dollar, stigende amerikanske obligationsrenter og et dyk i de globale aktiekurser.

Standard & Poor's fastholder USA's kreditværdighed på AAA, som er det højeste. Men det er første gang, at regeringen i Washington får bemærkningen "negativ" om udsigterne til at kontrollere underskuddet.

Det amerikanske budgetunderskud er på lidt over 1000 milliarder dollar i indeværende år, og det har udsigt til at vokse.

USA's gældsproblemer er mindst lige så store, som dem Irland, Portugal og Grækenland kæmper med. Men USA har i kraft af sin størrelse og sin finansielle sektor langt større spillerum.

USA's store underskud skyldes primært den finansielle krise i 2007 og 2008. Regeringen måtte pumpe enorme milliardbeløb ud for at forhindre økonomien i at kollapse. Samtidig får nationen for lidt ind i skatter.