Prøv avisen

Det sidste livstegn kom for ti uger siden

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen menes at være blevet bortført den 31. oktober enten om morgenen eller tidlig formiddag. Foto: NTB Scanpix/Reuters

Konen til en af Norges rigeste personer har været forsvundet siden oktober. Hun formodes kidnappet, og der kræves en stor løsesum udbetalt i digital valuta.

Der var ingen hjemme, da Tom Hagen på den sidste dag i oktober trådte ind i sit hjem, nummer 4 på Sloraveien i Fjellhamar.

Den norske rigmands kone, 68-årige Anne-Elisabeth Falkevik Hagen, var forsvundet.

Det skulle blive begyndelsen på et mareridt, som foreløbig har stået på i ti uger, men som offentligheden først onsdag fik kendskab til.

I hjemmet lidt øst for hovedstaden Oslo gjorde Tom Hagen ifølge avisen VG et ubehageligt fund. En besked skrevet på gebrokkent norsk skulle beskrive, at hvis han ville se sin hustru igen, så skulle han overføre et beløb svarende til omkring 67 millioner kroner i den digitale valuta monero. Kontaktede han politiet, ville Anne-Elisabeth Falkevik Hagen blive dræbt, lød truslen.

Siden den 31. oktober har der ikke været livstegn fra kvinden.

- Men vi har heller ikke modtaget nogen tegn på, at hun ikke er i live, understregede politiinspektør Tommy Brøske på et yderst velbesøgt pressemøde.

Politiet arbejder ud fra en teori om, at flere gerningsmænd om morgenen eller formiddagen den 31. oktober bortførte Anne-Elisabeth Falkevik Hagen fra sit hjem, og at motivet er økonomisk.

Tom Hagen står opført som nummer 172 på magasinet Kapitals liste over Norges rigeste personer med en anslået formue på 1,3 milliarder kroner. Pengene har han tjent via ejendomsinvesteringer og sit firma, der sælger strøm.

Politiet har sikret sig spor fra parrets hus, men vil ikke sige hvilke. Der er i øjeblikket ingen mistænkte i sagen, og på pressemødet sagde Tommy Brøske, at det er uvist, om den savnede befinder sig inden for eller uden for Norges grænser.

Det norske kriminalpoliti, Kripos, samt de internationale organisationer Interpol og Europol er involveret i sagen.

Foreløbig har det tilsyneladende været meget sparsomt med kommunikation mellem myndighederne og de formodede kidnappere. Al kontakt er foregået på skrift gennem en unavngiven digital platform, der er vanskelig at spore.

I det hele taget er der flere ting ved sagen, der bærer præg af en form for professionalitet, mener politiet.

Det er lykkedes at holde sagen hemmelig, selv om politiet ifølge Aftenposten har brugt hundredvis af timer inde i parrets mere end 300 kvadratmeter store bolig for at lede efter spor.

Naboer er blevet afhørt uden at få at vide, hvad det drejede sig om. Politiet er ifølge Aftenposten kommet til stedet i civile biler med falske nummerplader for ikke at vække opsigt og i frygt for, at gerningsmændene skulle overvåge stedet.

Men nu er tiden moden til at fortælle om sagen, lød det onsdag fra politiinspektør Brøske.

- Vi håber og tror, at offentliggørelse kan give værdifulde informationer, sagde han.

Hagen-familiens bistandsadvokat, Svein Holden, håber, at der nu kan blive skabt en kontakt med bortførerne, og at de kan bekræfte, at Anne-Elisabeth Falkevik Hagen har det godt.

- Familien oplever bortførelsen som en grusom og umenneskelig handling. For familien har det været og er fortsat utroligt krævende og udmattende at være i en så uvis situation, sagde advokaten.

Politiet har anbefalet familien ikke at betale løsesummen. Det råd vælger familien er følge.

/ritzau/