Prøv avisen

DF-valgsejr vækker bekymring i udlandet

Tysklands store liberale dagblad Süddeutsche Zeitung skriver resigneret under overskriften ”Indvandringsfjendernes sejr”, at alle - ”bortset fra højrepopulisterne” - har tabt ved det danske valg.

Det største parti i blå blok stemples som højrepopulistisk i tyske og britiske medier. Tyskerne undrer sig, mens briterne ser indad

Både i Storbritannien og Tyskland har DR's tv-serie ”Borgen” om den kvindelige statsminister Birgitte Nyborg gået sin sejrsgang. Efter torsdagens danske folketingsvalg må britiske og tyske kommentatorer sande, at virkeligheden langt overgår fantasien, for de kan ikke længere genkende det billede af det lille, hyggelige konsensus-land, som de har lært at kende gennem tv.

Flere undrer sig således over, hvordan det kan være, at det parti, der har lidt den største tilbagegang, nemlig Venstre, står til at erobre statsministerposten, mens Socialdemokraterne som det største parti i det nyvalgte folketing må afgive magten.

Men størst opsigt vækker det, at ”højrepopulisterne”, som Dansk Folkeparti stemples i både de tyske og britiske medier, har vendt op og ned på dansk politik, og nu er det næststørste parti takket være sin indvandrings- og EU-kritiske kurs. Og det varsler ondt for Europa, vurderer den store tyske erhvervsavis Handelsblatt:

”Højrepopulisterne har igen og igen tordnet mod EU's asylpolitik. Selv i tider, hvor titusinder flygter fra borgerkrigen i Syrien og kæmper med døden i Middelhavet, er partiet ikke blødgjort. Luk grænserne, luk øjnene, ser ud til at være dets motto,” skriver avisen i en analyse, hvor der udtrykkes håb om, at Dansk Folkeparti nu for første gang bør overtage regeringsansvar og blive ”tvunget til at vise sit sande ansigt”.

Den store vesttyske regionalavis Rheinische Post kalder direkte DF-formanden, Kristian Thulesen Dahl og hans partifæller for politiske rottefængere, der ligesom populistiske, anti-europæiske bevægelser i andre EU-lande opnår øget indflydelse gennem hårdtslående paroler, som vækker folks frygt: ”De enorme problemer kan de dog i realiteten ikke løse,” skriver avisen.

Tysklands store liberale dagblad Süddeutsche Zeitung skriver resigneret under overskriften ”Indvandringsfjendernes sejr”, at alle - ”bortset fra højrepopulisterne” - har tabt ved det danske valg. Også fordi begge statsminister-kandidater, Lars Løkke Rasmussen (V) og Helle Thorning-Schmidt (S), kun var enige om én ting i valgkampen, nemlig for alt i verden ikke at imødegå indvandringsmodstanderne.

”Tværtom: Begge satsede i deres kampagne på en mere restriktiv asylpolitik og dystede om, hvem der kunne holde flest flygtninge ude af Danmark. For mange danskere bekræftede de på den måde åbenbart to ting: At mennesker, der søger hjælp i Danmark, skader landet. Og at Dansk Folkeparti åbenbart altid har haft ret på dette punkt. Det er et katastrofalt budskab, der sikkert vil frembringe endnu flere tabere,” forudser avisen.

I Storbritannien hæfter medierne sig mere ved, at blå bloks sejr kan gavne premierminister David Cameron i dennes kamp for at reformere EU og stække unionens magtbeføjelser. For Cameron har efter det danske ”chok-resultat” fået en ny, magtfuld alliereret i kampen om at få genforhandlet rammerne for det britiske EU-medlemskab, skriver nyhedsstationen BBC på sit netmedie.

Dagbladet The Guardian er også overbevist om, at det EU-skeptiske Dansk Folkeparti og blå bloks sejr styrker Cameron forud for næste års bebudede britiske folkeafstemning om medlemskabet. Samme holdning har avisen The Independent, der ud over ”højrepopulisternes” fremgang hæfter sig ved, at de liberale partiers tilbagegang i lighed med Storbritannien og Tyskland fortsætter i Danmark med vælgerlussingerne til Venstre og Det Radikale Venstre. Også den tyske erhvervsavis Handelsblatt forudser, at ”Danmark fremover bliver et EU-medlem, hvis holdninger kun vanskeligt kan forudsiges. Det er ikke godt for Danmark og heller ikke godt for EU”.