Prøv avisen

Digital forsoning mellem israelere og iranere

Sociale medier bygger bro i Mellemøsten

Under det arabiske forår blev det tydeliggjort, hvor stor en magt de sociale medier efterhånden har over for brutal magtanvendelse. Det skete for eksempel i Egypten under oprøret mod Mubarak-regimet. Nu er de sociale medier igen i fokus denne gang i forbindelse med konflikten mellem Israel og Iran, der måske står på tærsklen til en krig. Men det er mange civile slet ikke interesseret i.

Vi elsker jer, lyder det nemlig fra tusindvis af israelere i disse dage henvendt til iranerne via sociale medier. Mens de to landes ledere taler om et muligt israelsk angreb på iranske atomanlæg og et eventuelt altødelæggende modsvar, rækker civile fra begge lande hånden mod hinanden for at undgå krig.

Den såkaldte Vi elsker jer-kampagne begyndte, da den 41-årige israelske grafiske designer Ronny Edry lagde en besked på sin Facebook-profil. Han havde hørt både premierminister Benyamin Netanyahus tale om, at tiden er løbet ud for sanktioner og forhandlinger og det officielle iranske svar: Det bliver enden på Israel.

Ronny Edry skrev på sin profil: Iranere. Vi elsker jer. Vi vil aldrig bombe jeres land. Beskeden blev desuden vist i en video, hvor Ronny og hans kone, Tamir, erklærer deres kærlighed til iranerne. Siden har omkring 150.000 mennesker verden over set videoen.

I løbet af 24 timer delte tusindvis af israelere denne besked på deres Facebook-profiler. I søndags begyndte Ronny også at modtage hilsener fra frustrerede iranere: Mine israelske venner. Jeg hader jer ikke. Jeg ønsker ikke krig. Kærlighed og fred, lød det fra en anonym iraner. Mange af de iranere, der har erklæret deres opbakning til kampagnen, har dækket deres ansigter til på deres profilbilleder af frygt for de iranske myndigheder.

Til den israelske avis Ha-aretz siger Ronny Edry, at han håbede, at hans initiativ ville nå iranske borgere, men at han ikke havde troet, det ville blive hørt af så mange.

mYjuUoEivbE