Dommeren, der trodser Trump, er kendt for sit mod

Den amerikanske forbundsdommer James L. Robart har ry for at støtte samfundets svageste. Nu har han tilført Donald Trump sit første alvorlige nederlag ved midlertidigt at sætte en stopper for præsidentens indrejseforbud

James L. Robart.
James L. Robart. . Foto: US Courts/Polfoto.

USA’s nye præsident, Donald Trump, gjorde i valgkampen meget ud af at fremhæve, hvor kendt en mand han er. Til sammenligning er den konservative forbundsdommer James L. Robart fuldstændig ukendt. Alligevel har konfrontationen mellem de to i det amerikanske retssystem resulteret i Donald Trumps første alvorlige nederlag efter tiltrædelsen som præsident.

Det skete, da den 69-årige forbundsdommer i weekenden beordrede et midlertidigt, landsdækkende stop for Trumps omstridte indrejseforbud, der trådte i kraft den 27. januar, og som skal forhindre indvandring til USA fra syv muslimske lande. Dommerkendelsen fik Trump til at reagere med opfarende tweets, der blandt andet stemplede James L. Robart som en ”såkaldt dommer”.

James L. Robart er uddannet fra Georgetown Law School og har efter 30 år som advokat bestridt posten som forbundsdommer i Seattle i delstaten Washington efter at være blevet nomineret af den daværende republikanske præsident, George W. Bush. Hans udnævnelse i 2004 blev enstemmigt godkendt i Senatet ved en høring, hvor han fremhævede sit arbejde med mennesker, der tidligere var blevet uretfærdigt behandlet i retssystemet.

Dommeren, der trodsede Trump, er kendt for både privat og i sit virke som advokat at hjælpe svagere stillede som flygtninge og ressourcesvage børn, blandt andet som far til seks plejebørn, skriver avisen The Washington Post. Hans tidligere advokatkollega John McKay beskriver Robart over for nyhedsbureauet AP som ”konservativ i sin vurdering af loven, men modig i sin brug af den.”

James L. Robart blev landskendt i USA i sommeren 2015 i kølvandet på en række sager om politivold, som førte til uroligheder flere steder. Her adopterede han under en retshøring sloganet ”Black lives matter” (Sorte liv har betydning), da han forsvarede protestbevægelsen af samme navn med ordene:

”Ifølge FBI-statistik involverer de politiskyderier, der ender i dødsfald, 41 procent sorte mennesker, selvom sorte mennesker kun udgør 20 procent af befolkningen i byerne. Sorte liv har betydning.”

Nu er han blevet kendt verden over for at omstødte det indrejseforbud, der skulle forhindre indbyggere fra Sudan, Libyen, Somalia, Syrien, Iran, Irak eller Yemen i at rejse ind i USA i 90 dage. Der er intet belæg for regeringens argument om, at indrejseforbuddet vil beskytte USA mod terror, sagde James L. Robart, da han afsagde sin kendelse i retten i Seattle iført stribet butterfly. Tværtom har præsident Trumps indrejseforbud forårsaget ”øjeblikkelig og uerstattelig skade.”

Afgørelsen kom, efter at delstaten Washingtons justitsminister, Bob Ferguson, med store virksomheder som Microsoft, Expedia og Amazon i ryggen lagde sag an mod Trumps indrejseforbud for at være ”skadeligt” og ”forfatningsstridigt”. Virksomhederne tilsluttede sig i dag statens søgsmål.

Efter at James L. Robart i weekenden gav delstaten medhold, reagerede præsident Trump prompte på Twitter med ordene:

”Denne såkaldte dommers opfattelse, som i bund og grund fratager vores land lovhåndhævelsen, er latterlig og vil blive omstødt.”

Herefter fulgte en stribe uforsonlige tweets fra præsidenten, der blandt andet skrev: ”Hvis der sker noget, bebrejd ham (James L. Robart, red.) og retssystemet.”

Ifølge James L. Robarts tidligere kollega, advokat John McKay, vil James L. Robart være upåvirket af præsidentens beskyldninger.

”Måske vil han rette lidt på sin butterfly, før han vender tilbage til arbejdet,” siger han til nyhedsbureauet AP.

Men i de amerikanske medier vækker Trumps reaktioner bekymring. Ifølge magasinet The Economist afslører de Trumps ”manglende viden om et basalt princip i det amerikanske konstitutionelle demokrati”, mens CNN kalder præsidentens udmeldinger hans mest ”skræmmende” hidtil:

”En uafhængig, føderal domstol er vores sidste, bedste håb for at forhindre Trump i at skade USA’s forfatning og ulovligt tilkæmpe sig magt,” står der i en analyse på CNN.com:

”Det forstår Trump, og derfor forsøger han at underminere det.”

Og selvom Trump-regeringen nok engang har anket Robarts afgørelse, som i sidste ende kan komme for USA’s højesteret, har forbundsdommerens afgørelse ifølge delstaten Washingtons justitsminister Bob Ferguson vist én vigtigt ting:

”Ingen står over loven – selv ikke præsidenten.”