Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Domstol afviser, at yoga er religiøs indoktrination

Folkeskoler i Californien kan roligt fortsætte med at undervise i yoga. En dom har nu afgjort, at det ikke er religiøs indoktrinering, sådan som kristne forældre har klaget over (Modelfoto)

En domstol i USA afviser kristne forældres klage om, at yoga i skolen er religiøs indoktrination

Yogamåtterne kan trygt rulles ud på folkeskolerne i Encenitas i Californien, hvor en højere lokal retsinstans netop har afvist en klage fra kristne forældre, der mener at yogaøvelserne promoverer hinduismen og krænker den amerikanske forfatnings dekret om adskillelse af kirke og stat.

Retssagen, der havde til formål at standse den faste morgenyoga på alle folkeskoler i Encenitas, vakte opsigt i USA, hvor yoga nyder stor popularitet som en metode til at reducere stress og øge fysisk velvære.

LÆS OGSÅ: Kristne forældre i USA: Yoga indoktrinerer vores børn

Mens mange amerikanere anskuer yoga som en sekulær praksis, så er der en vedvarende debat i nogle kristne kredse om, hvorvidt yoga i kraft af sine hinduistiske rødder grundlæggende er uforenelig med den kristne tro.

I sin afgørelse mandag konkluderer dommeren John S. Meyer, at yoga i sin moderne form er et amerikansk kulturelt fænomen, og at den type yoga, som dyrkes på skolerne i Encenitas-disktriktet, er sekulær og blottet for alle kulturelle og religiøse referencer. Han bider blandt andet mærke i, at yogalærerne ikke bruger hinduismens liturgiske sprog, sanskrit, og eksempelvis har omdøbt lotusstillingen til crisscross applesauce (kryds-og-tværs æblemos).

Retssagen var anlagt af den kristne borgerrettighedsgruppe National Center for Law & Policy, NCLP, på vegne af nogle de cirka 30 californiske familier, som har valgt at fritage deres børn fra den to gange ugentlige yogaundervisning. Sagsøgerne fik opbakning af en professor i religion på Indiana University, Candy Gunther Brown, der under retssagen fremførte, at yoga indoktrinerer udøveren med hinduistiske overbevisninger, uanset om han eller hun er klar over det eller ej.

LÆS OGSÅ: Kravene til religiøs neutralitet i Europæiske skoler strammes

Mens der i dag undervises i yoga på folkeskoler over hele USA, så er Encenitas-skoledistriktet det første i landet til at have en fuldtidsansat yogalærer på hver skole. Yogaundervisningen er sponseret af en 533,000 dollar (cirka tre millioner kroner) stor bevilling fra den uafhængige fond K.P. Jois Foundation, der har til formål at promovere Asthanga-yoga. Også University of San Diego og University of Virginia, hvor forskere studerer yogas indvirkning på børns helbred, støtter programmet.

NCLP vil nu appellere afgørelsen.

Uanset, hvem som tabte eller vandt i dag på dette domstolsniveau, så står en ting klart: Denne sag er ikke afsluttet, og det sidste ord er ikke sagt om yoga i den offentlige undervisning. Dette er kun begyndelsen, sagde Dean Broyles, der er sagfører og direktør for NCLP, umiddelbart efter afgørelsen.