Domstol forbyder tysk komiker at fremføre Erdogan-digt

Tv-satiriker Jan Böhmermann må kun fremføre 6 af 24 verslinjer i sit smædedigt mod den tyrkiske præsident, afgør domstol. Komikeren vil anke dommen

Den tyske tv-komiker Jan Böhmermanns (th.) såkaldte smædedigt mod den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan (tv.), har affødt et større juridisk slagsmål i Tyskland.
Den tyske tv-komiker Jan Böhmermanns (th.) såkaldte smædedigt mod den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan (tv.), har affødt et større juridisk slagsmål i Tyskland. . Foto: AFP.

Den tyske tv-komiker Jan Böhmermanns såkaldte smædedigt mod den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, har affødt et større juridisk slagsmål i Tyskland.

Mens statsadvokaten i Mainz for tiden undersøger, om komikeren kan retsforfølges med afsæt i en kontroversiel paragraf i den tyske straffelov om fornærmelser af udenlandske statsoverhoveder, har en domstol i Hamburg afgjort, at Böhmermann ikke må gentage store dele af sit digt, der er fyldt af injurier mod Erdogan, og som han i slutningen af marts læste højt på tysk tv.

Dommen har afsæt i Erdogans eget civile søgsmål om at få nedlagt fogedforbud mod oplæsning af digtet. Komikeren vil nu anke dommen, da hans advokat mener, at domstolen har sjusket i sin afgørelse, som er ”eklatant forkert”.

”Domstolen har ret, når den vælger at behandle dette som et digt eller som satire. Men den tager fejl, når den plukker enkelte udtalelser ud og siger, at de er nedværdigende,” siger Böhmermanns advokat, Christian Schertz, til nyhedsbureauet dpa.

Han mener, at dommen er i strid med den kunstneriske frihed og henviser til, at man heller ikke kan klippe dele af et maleri ud.

Jan Böhmermann kommenterer selv dommen på sin Twitter-profil med et link til hiphop-gruppen Beastie Boys’ sang ”You Gotta Fight For Your Right To Party” (Du skal kæmpe for din ret til at feste).

Komikeren udløste en diplomatisk krise, da han den 31. marts i sit eget tv-program oplæste digtet, som blandt andet beskriver, at Erdogan har seksuelt samkvem med dyr og begår overgreb mod kurdere og kristne.

Ifølge dommen må Böhmermann kun fremføre 6 af de 24 verslinjer i digtet, der handler om Tyrkiets behandling af mindretal. Hvis han gentager de nu forbudte verslinjer, vil han risikere at blive idømt en bøde på op mod 1,9 million kroner eller seks måneders fængsel.

”Gennem digtets henvisning til racistiske fordomme og religiøs bagvaskelse såvel som til seksuelle vaner overskrider de pågældende vers grænsen for, hvad sagsøgeren kan forventes at tolerere,” lød afgørelsen ifølge det tyske netmedie DW.

Udover den netop afsagte dom har forbundskansler Angela Merkel valgt at lade anklagemyndigheden indlede en efterforskning mod komikeren med henvisning til den tyske straffelovs paragraf 103, som går tilbage til Det Tyske Kejserrige og kriminaliserer fornærmelser af udenlandske statsoverhoveder. Det sker efter den tyrkiske præsidents ønske.

Sagen har rejst en af de heftigste debatter om ytringsfrihed og satire i Tyskland i nyere tid, også internt i forbundsregeringen, og mange politikere mener, at den kontroversielle paragraf 103 bør afskaffes hurtigst muligt og ikke først i 2018, som regeringen har bebudet. Merkel beskyldes fra mange sider for knæfald for den autoritære statsleder, idet EU har hårdt brug for Tyrkiets hjælp med at holde flygtninge ude af Europa.