Domstol ophæver Sydkoreas strikte abortforbud

Med stemmerne 7 for og 2 imod har den sydkoreanske forfatningsdomstol nu sat kvinders ret til selv at vælge over fosterets ret til liv – og det vækker blandede følelser blandt sydkoreanerne

Et stort opbud af demonstranter var torsdag mødt op foran forfatningsdomstolen i Seoul, heriblandt mange aborttilhængere som kvinden på billedet, som på sit skilt taler for, at et foster er liv.
Et stort opbud af demonstranter var torsdag mødt op foran forfatningsdomstolen i Seoul, heriblandt mange aborttilhængere som kvinden på billedet, som på sit skilt taler for, at et foster er liv. . Foto: Kim Hong-Ji/Reuters/Ritzau Scanpix.

Et hvin af glæder løber igennem gruppen bestående hovedsageligt af unge kvinder. Enkelte begynder at holde hænderne op for deres mund og lader en tåre trille ned ad kinden. Abort-forbuddet i Sydkorea er forfatningsstridigt, har syv ud af ni dommere inden for i forfatningsdomstolen i Seoul netop besluttet, og det betyder, at abort de facto nu er lovligt.

”Jeg er meget glad for, at jeg i det mindste har ret til at bestemme over min egen krop. Det er min krop, det er min grundlæggende ret,” siger en glad kvinde, der blot kalder sig Jiae, og som er mødt op for at vise sin støtte for abort foran domstolen.

En stor gruppe af moddemonstranter er også mødt op, hovedsageligt bestående af midaldrende kvinder og mænd. For deres fødder sidder en lille gruppe af børn og holder billeder af fostre i meget tidligere stadier af udviklingen. De voksnes ansigter er tynget af nederlag.

”Der er en uoverensstemmelse mellem kvindens ret til valg og babyens ret til liv. Jeg er ikke glad for denne beslutning. Et lille menneske er ikke kvindens krop - jeg forstår det ikke,” siger en af moddemonstranterne, Kim Jun-il, matematikprofessor på Yonsei Universitet.

En lov fra 1953 forbød aborter i bred forstand, i 1970'erne kom en ny lov, som tillod abort i nogle tilfælde som for eksempel, hvis graviditeten var resultatet af en voldtægt. Grunden til forbuddet er, som Kim Jun-il siger, fosterets ret til liv.

”Abortforbuddet var indført for at beskytte fosteret. Det er grundlæggende bygget på, at fosteret er et menneske,” skriver Park Myung-bae, som blandt andet har forsket i ulovlige aborter ved det sydkoreanske Pai Chai Universitets sundhed- og velfærdsinstitut, i en e-mail til Kristeligt-Dagblad.

Der er også en anden grund. Efter Koreakrigen fra 1950 til 1953 havde landet brug for at holde befolkningstallet oppe. Det kunne man blandt andet gøre ved at forhindre kvinder i at få aborter, hvilket til dels er grunden til, at lovgivningen har været så striks indtil nu.

Men selvom der har været et forbud, har det ikke været håndhævet af ordensmagten. Ifølge tal fra de offentlige anklagemyndigheder har der kun været 64 tilfælde, hvor folk er blevet dømt for at bryde abortloven i de seneste fem år. Og der har været masser af aborter ellers.

”De officielle tal fra Sundhed og Velfærdsministeriet lyder på omkring 50.000 tilfælde per år, men min forskning viser over 10 gange mere end regeringens rapport, og Koreas forening af fødselslæger og gynækologer regner med op til en million,” skriver Park Myung-bae.

I øjeblikket har Korea verdens laveste fødselsrate, men nu handler det om, at kvinden har ret til at træffe et valg.

”Tolerancen for abort er blevet større. Der er mere fokus på kvinderettigheder og sociale behov for kvinder, samtidig er sexkulturen blevet meget mere åben, men samfundet har stadig et meget negativt syn på for eksempel ugifte mødre. I denne situation er behovet for aborter steget,” mener forskeren.

Syv af domstolens ni dommere stemte for en at ophæve loven fra 1953, som skulle beskytte liv og traditionelle værdier. Flertallet af dommerne fandt, at den 65 år gamle bestemmelse var forfatningsstridig, fordi den begænsede kvinders rettigheder.

I 2012 overlevede abortforbuddet en lignende behandling ved forfatningsdomstolen, da fire dommere var for, og fire var imod en ophævelse af det.

"Jeg mener, at domstolen i dag har befriet kvinder for en lænke, som har svækket dem," siger advokaten Kim Su-jung, som har forvaret en læge anklaget for at have foretaget 69 illegale aborter, ifølge Ritzau til nyhedsbureauet Reuters.

En meningsmåling foretaget af Realmeter i sidste uge viste, at over 58 procent af sydkoreanerne støtter en ophævelse af forbuddet, mens lidt over 30 procent ønsker at opretholde det.