Prøv avisen

Liberale tænketanke: Donald Trump er bedre end sit rygte

Mangemilliardæren Donald Trump kan blive et tiltrængt og friskt pust i Det Hvide Hus mener flere forskere fra liberale tænketanke. Trumps baggrund som forretningsmand giver ham en god forståelse af de problemer, USA står over for, mener de. Foto: Drew Angerer

Den kontroversielle republikanske præsidentkandidat er en uortodoks politiker med et anderledes perspektiv på amerikansk politik, som i flere tilfælde kan gavne USA, mener flere eksperter

Det vrimler med dommedagsprofetier op til USA’s præsidentvalg den 8. november.

Fremtrædende forfattere, forskere, kunstnere og politikere på den amerikanske venstre- og højrefløj har travlt med at spå om, hvorvidt Donald Trump bliver landets næste præsident. Og om alle de dårligdomme, der vil ramme USA’s befolkning, økonomi og omdømme, hvis mangemilliardæren indtager Det Hvide Hus. Men de fleste fejlbedømmer Donald Trump, fordi de fokuserer på hans retorik og ikke på hans politiske forslag, mener forfatter John C. Goodman, der arbejder for den libertarianske tænketank The Independent Institute – libertarianisme er bred betegnelse for politiske filosofier, som prioriterer individuel frihed højt og forsøger at minimere statsmagtens indflydelse.

”Det er vigtigt at forstå, at meget af det, Donald Trump siger, er et politisk udgangspunkt, der er til forhandling. Her under valgkampen præsenterer han sine holdninger, men Donald Trump har hele tiden understreget, at han betragter sig selv som en, der forhandler,” siger John C. Goodman.

Han mener, det er sundt for USA at få en præsident, der kan udfordre det eksisterende system. Det handler ikke om at gøre op med landets politiske institutioner, men om at have et frisk perspektiv på områder som udenrigspolitik, sikkerhedspolitik og økonomiske reformer, hvor både Republikanerne og Demokraterne er gået i stå.

”Han er den første nationale politiker, der har sagt, at grundprincipperne i USA’s udenrigspolitik bør genovervejes. Jeg mener, det er helt korrekt, når han peger på, at vores militærbaser og vores Nato-strategi hænger fast i en koldkrigstankegang.”

Donald Trump har flere gange truet med at bryde med forsvarsalliancen Nato, hvis ikke USA’s partnere begynder at spytte mere i alliancens kasse. Den republikanske præsidentkandidat mener også, at USA skal arbejde tæt sammen med Rusland i kampen mod Islamisk Stat, og så vil han indføre en ideologisk test for alle udenlandske muslimer, som ønsker at rejse til USA.

Det er udtalelser, der har skabt ramaskrig i Europa og beskyldninger om landsforræderi i USA. Reaktioner, John C. Goodman mener er overdrevne.

”Det er aldrig en dårlig idé at genoverveje, hvordan vi bruger vores penge og indflydelse udenrigspolitisk. Donald Trump er den første kandidat, der har lagt konkrete forslag på bordet som idéen om en indrejsetest. I modsætning til præsident Obama og Hillary Clinton erkender han, at vi er oppe mod en ideologi, og at vi må forhindre radikale jihadister i at komme ind i landet,” siger han.

Indenrigspolitisk mener John C. Goodman, at det er nyskabende, at Donald Trump tager livtag med emner, som republikanske præsidentkandidater ikke tidligere har fokuseret på, som sortes amerikaneres levevilkår og kvinders barselsorlov.

Donald Trump har beskrevet amerikanske bydele med overvejende sorte og latinamerikanske indbyggere som krigszoner plaget af vold og fattigdom og bebrejdet demokratiske politikere, at minoritetsgrupper i USA ender i de dårligste skoler og de værste boligområder. Og i et brud med partilinjen fremlagde Donald Trump i den forgangne uge et forslag om, at amerikanske kvinder skal have ret til seks ugers barselsorlov, dog uden garanti for fuld løn.

Flere af Donald Trumps overordnede økonomiske forslag får også ros fra økonom Merrill Matthews fra tænketanken Institute for Policy Innovation, der lægger stor vægt på individuel frihed, en begrænset offentlig sektor og frie markeder. Merrill Matthews fremhæver for eksempel Trumps skattepolitik. Både idéen om, at amerikanerne skal betale mindre indkomstskat, og forslaget om at sænke selskabsskatten for at undgå, at amerikanske virksomheder flytter ud af landet og lader milliarder af dollars ligge i udenlandske banker.

”Alle er enige om, at vi behøver en skattereform, men vi har ikke set ret meget fremskridt på området. Donald Trumps forslag til reform af skatteområdet er et af de bedste, jeg har set, fordi det øjeblikkeligt vil sætte skub i investeringer og ansættelser i den private sektor og hæve amerikanernes indkomst- niveau, hvilket igen vil give økonomien et løft,” siger økonomen.

Merrill Matthews mener, at Donald Trumps baggrund som forretningsmand bidrager med en anderledes forståelse af de udfordringer, amerikanske virksomheder står over for. Og han afviser ikke, at en hårdere linje i for eksempel forhandlinger om handelsaftaler og i forholdet til Kina kan give bedre resultater end det, der er sket under Barack Obama, som han betegner som ”en elendig forhandler”.

Til gengæld er såvel Merrill Matthews som John C. Goodman skeptiske over for Donald Trumps idéer om at indføre told på udenlandske varer, bygge en mur ved grænsen til Mexico og sende millioner af illegale indvandrere ud af landet.

”Der er ingen måde, vi kan deportere 12 millioner mennesker på, og når jeg lytter nøje efter hans taler, er det heldigvis også tydeligt, at Donald Trump allerede har trukket i land og nu vil fokusere på de kriminelle illegale indvandrere,” siger John C. Goodman.

Merrill Matthews erkender, at Donald Trumps forretningsmæssige baggrund vidner om både styrker og svagheder som leder, og at der er stor forskel på at styre en virksomhed og et land. Alligevel har han forhåbninger om, at en Trump-regering kan lade sig inspirere af den private sektor til at øge gennemsigtighed og effektivitet i den offentlige sektor.

”Det er, som om Donald Trump på områder som handel og indvandring glemmer at tænke som en forretningsmand og alene taler som en politiker. Til gengæld er det et godt tegn, at han omgivet sig med en række dygtige økonomiske rådgivere og en respekteret vicepræsident. Hvis Donald Trump lytter til dem, tror jeg, at han kan gøre det rigtig godt som præsident,” siger han.