Donald Trump er overbevist om, at israelere og palæstinensere ønsker fred

Den amerikanske præsident forlader Mellemøsten uden at have forklaret, hvordan han vil omsætte ord om fred til praksis. Alle hans taler har været holdt i generelle termer, og han har ikke præsenteret nogen fredsplan

I formiddagstimerne krydsede Trump og hans kilometerlange bilkortege fra Israel til et møde med den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, i Betlehem, gennem et hul i den otte meter høje betonmur, som Israel har bygget rundt om Betlehem.
I formiddagstimerne krydsede Trump og hans kilometerlange bilkortege fra Israel til et møde med den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, i Betlehem, gennem et hul i den otte meter høje betonmur, som Israel har bygget rundt om Betlehem. Foto: Evan Vucci/AP/Ritzau.

Man kunne høre en knappenål falde til jorden i aulaen i Israel Museet i Jerusalem, da den amerikanske præsident, Donald Trump, i går eftermiddag sagde, at han efter to dage i Israel og et kort besøg i det palæstinensiske selvstyre ved, at både palæstinenserne og israelerne ønsker fred.

”Vi ved nu, at israelere og palæstinensere ønsker fred og har håb for deres børns fremtid. Fred er mulig, lad os lægge fortiden bag os og løse denne krise, der har varet et halvt århundrede eller mere,” sagde Donald Trump i talen i Jerusalem.

I salen sad hele den israelske regering, Israels mest højrenationale regering nogensinde. Ministrene holdt sig ikke tilbage med klapsalver, da Trump udpenslede Iran som fjende og lovede, at iranerne aldrig vil få atomvåben, så længe han, Donald J. Trump, sidder i Det Hvide Hus. Men der blev ikke klappet, da den amerikanske præsident forsikrede tilhørerne om, at palæstinenserne ønsker fred og er villige til at bekæmpe terror.

For det er ikke opfattelsen i den israelske regering. Israels premierminister Benjamin Netanyahu forklarede det med al ønskelig tydelighed i sin egen tale, inden Donald Trump fik ordet:

”Havde terroristen, der sprængte sig i luften i Manchester, været palæstinenser og ofrene jøder, ville han havde modtaget et stipendium fra det palæstinensiske selvstyre, det er loven der. Det må ændres. Og jeg håber, at Mahmoud Abbas lytter: Hold op med at støtte terror,” lød Benjamin Netanyahus sammenkædning af mandagens terrorangreb i Storbritannien med situationen på den hjemlige scene. En henvisning til, at det palæstinensiske selvstyre understøtter de palæstinensiske fanger, som er indsat i israelske fængsler, og deres familier.

I formiddagstimerne krydsede Trump og hans kilometerlange bilkortege fra Israel til et møde med den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, i Betlehem, gennem et hul i den otte meter høje betonmur, som Israel har bygget rundt om Betlehem.

Mahmoud Abbas forklarede den amerikanske præsident, at palæstinenserne i lighed med de sunni-arabiske lande, som Trump mødte i Saudi-Arabien i søndags, er villige til at stå sammen med USA i kampen imod terror, og at palæstinenserne håber, at fred betyder, at de får deres egen stat.

”Jeg bekræfter, at vi accepterer to-stats-løsningen langs 1967-grænsen med Østjerusalem som vores hovedstad, for fred og stabilitet og i godt naboskab med Israel. Jeg håber inderligt, at Donald Trump bliver den amerikanske præsident, det får sluttet fred mellem israelere og palæstinensere,” sagde Abbas blandt andet.

Det var den eneste gang under hele Trumps små 30 timer lange besøg i Israel og det palæstinensiske selvstyre, hvor de mange ønsker om fred blev en smule jordnære.

Det lykkedes Donald Trump selv i alle sine taler at tale udenom. Han nævnte ikke hverken en-stats- eller to-stats-løsningen. Han nævnte ikke staten Palæstina ved navn. Han sagde intet om Jerusalems status, og han sagde intet om, hvorvidt USA vil eller ikke vil flytte sin ambassade til Jerusalem, som han lovede under valgkampen. Heller ikke Netanyahu nævnte hverken to-stats-løsningen eller en palæstinensisk stat ved navn. Men Donald Trump konkluderede:

”Jeg ved, at palæstinenserne er klar til fred og vil forsøge at nå den, og at Netanyahu søger fred, elsker sit folk og ønsker fred. Jeg ved, at det ikke vil være let at nå fred, og at begge parter står over for svære beslutninger, men med troen på, at fred er mulig, kan israelere og palæstinensere nå en aftale.”

Da Air Force One lettede fra Ben Gurion-lufthavnen i Tel Aviv på vej til Vatikanet, spurgte stort set alle israelske kommentatorer sig selv, hinanden og en række is- raelske politikere: ”Hvad har Israel lovet Trump?”

Umiddelbart har ingen svaret.