Donald Trump kaldte sig offer for en heksejagt. Måske havde han ret

En speget sag om Demokraternes forsøg på at tilsværte ekspræsident Donald Trump vækker opsigt i USA - i hvert fald blandt konservative meningsdannere. Liberale medier tager til genmæle

Donald Trump var måske ikke bare paranoid, da han beskyldte demokraterne for at stå bag en smædekampagne rettet mod ham.
Donald Trump var måske ikke bare paranoid, da han beskyldte demokraterne for at stå bag en smædekampagne rettet mod ham. Foto: Octavio Jones/Reuters/Ritzau Scanpix.

Den nu forhenværende amerikanske præsident Donald Trump har ret i sin påstand om, at han blev udspioneret og udsat for en smædekampagne af Demokraterne og kampagneapparatet bag partiets præsidentkandidat i 2016, Hillary Clinton.

Det konkluderer en række konservative nyhedsmedier i USA på baggrund af et nyt dokument indleveret til en domstol af statsadvokat John Durham i slutningen af sidste uge. Durham blev i efteråret 2020 udpeget af den daværende justitsminister, William Barr, til at gennemgå de amerikanske efterretningstjenesters undersøgelse af Ruslands indblanding i præsidentvalget i USA i 2016. En undersøgelse, som Trump kaldte for en heksejagt imod sig.

I det nye dokument beskylder John Durham en advokat tilknyttet Clinton-kampagnen for at have givet en amerikansk efterretningstjeneste internetdata, der angiveligt viser russiskproducerede mobiltelefoner blive brugt i området omkring Det Hvide Hus. Disse data var blevet indsamlet af en anden af advokatens klienter, en privat teknologivirksomhed, der ifølge Durham udnyttede sin betroede adgang til servere i Det Hvide Hus til at "indsamle nedsættende informationer om Donald Trump".

Dette skulle være sket som led i et bredere demokratisk forsøg på at give de amerikanske efterretningstjenesters indtryk af, at Trump havde samarbejdet med den russiske regering i dens bestræbelser på at blande sig i præsidentvalget i 2016.

John Durham rejste sidste år tiltale imod den pågældende advokat, Michael Sussmann, for at have skjult sin tilknytning til Clinton-kampagnen under et møde i 2016. Her havde han tippet forbundspolitiet FBI om påstået mistænkelig internettrafik mellem servere i Trump-tårnet i New York og en russisk bank. Påstanden viste sig at være uden hold i virkeligheden.

I en leder skriver USA's førende konservative avis, Wall Street Journal, at de nye oplysninger fra John Durham beviser, at Donald Trump rent faktisk blev udspioneret. Hvis data fra Det Hvide Hus blev udnyttet med et politisk formål er det "en skandale, der påkræver en efterforskning under ed", lyder det i avisen.

"De oplysninger, der er kommet frem, understreger, at historien om Trumps påståede hemmelige samarbejde med Rusland var et af de mest beskidte tricks i amerikansk politisk historie," skriver Wall Street Journal.

I et andet konservativt nyhedsmedie, The National Review, skriver kommentatoren David Harsanyi med henvisning til et af de mørkeste kapitler i moderne amerikansk politik, at de nye oplysninger kan blive en skandale, der potentielt er "værre end Watergate".

"Sagt på almindeligt engelsk: De bar falsk vidnesbyrd om præsidenten," skriver han.

I lighed med andre konservative stemmer anklager David Harsanyi i samme ombæring liberale medier for at mørklægge historien af politiske hensyn.

"Hvor er forsidehistorierne? Så godt som ingen vegne i mainstream-pressen, forekommer det," skriver han.

John Durhams nye dokument kommer blot tre måneder efter, at flere førende liberale nyhedsmedier gik bodsgang for ukritisk at have viderebragt uunderbyggede oplysninger om Trumps påståede forbindelser til Rusland i forbindelse med en meget omtalt privat efterretningsrapport, det såkaldte Steele-dossier.

Konservative medier og meningsdannere fordrejer imidlertid indholdet af statsadvokatens dokument, lyder det i flere liberale medier. Avisen New York Times henviser blandt andet til, at den private teknologivirksomhed efter eget udsagn ikke arbejdede for Demokraterne og på grund af sit kontraktarbejde for regeringen havde lovmæssig adgang til at analysere data fra Det Hvide Hus med henblik på at finde cybersikkerhedslæk.

Dertil kommer, at de pågældende data ifølge flere kilder blev indsamlet under demokraten Barack Obamas tid i Det Hvide Hus og altså inden, at Trump blev præsident.

I avisen Washington Post anklager kommentatoren Paul Waldman en række konservative medier for at overfortolke Durham-dokumentet og opfinde en historie bygget på "misvisende påstande, fejlfortolkninger og deciderede løgne".

"Det tvinger os til igen at spørge: Er det muligt at have et sundt demokrati, når så meget af det marinerer i misinformation," skriver Waldman.

Ekspræsident Donald Trump er dog ikke selv i tvivl om, at dokumentet bekræfter hans mangeårige påstande om, at han blev udspioneret af personer hyret af Clinton-kampagnen.

"I en stærkere periode af vort lands historie ville denne forbrydelse være blevet straffet med døden," siger han i en udtalelse.