Donald Trump skuffer højrenationalisterne

Donald Trumps valgkampagne styrkede USA’s hvide nationalister, fordi det blev muligt at sige ting, der ikke tidligere blev anset for at være stuerene. Men som præsident skuffer han dem ved ikke at prioritere indvandringsspørgsmålet højere, siger ekspert

Donald Trump, der først i mandags direkte fordømte racismen og volden i Charlottesville, som skete lørdag, kritiseres fra mange sider for at have været for langsom til at tage afstand fra den hvide nationalisme.
Donald Trump, der først i mandags direkte fordømte racismen og volden i Charlottesville, som skete lørdag, kritiseres fra mange sider for at have været for langsom til at tage afstand fra den hvide nationalisme. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/ritzau.

De hvide højrenationalister, der marcherede i universitetsbyen Charlottesville i den amerikanske delstat Virginia i weekenden, skjulte kun i få tilfælde deres ansigter bag hætter eller masker. Mænd og kvinder – i nogle tilfælde udrustet med nazistiske symboler – deltog åbent og uden skam i de blodige uroligheder, der nu kaldes den moderne højrenationalistiske bevægelses hidtil største magtdemonstration.

Åbenheden er sigende for højrenationalismens voksende synlighed og dristighed i USA, siger George Hawley, som er lektor i statskundskab ved Alabama Universitet og ekspert i hvid nationalisme.

”Donald Trump sendte helt fra begyndelsen af sin præsidentkampagne et signal om, at han repræsenterer hvide amerikaneres værdier og interesser, og højrenationalister var en lille, men vigtig del af hans vælgerbase. Under hans præsidentkampagne tilkæmpede de sig plads i den offentlige debat og dermed voksende indflydelse. Deres demonstration i Charlottesville repræsenterer et stort nyt skridt for bevægelsen, der nu for alvor har bevæget sig fra at være et onlinefænomen på samfundets yderkant til en fysisk bevægelse, der opererer ude i den virkelige verden,” siger han.

De hvide nationalister udgøres af en blanding af nynazister, nyfascister, Ku Klux Klan-medlemmer, provokatører og personer, der ideologisk falder ind under betegnelsen alt-right, der står for ”det alternative højre”, en vidt forgrenet paraplybetegnelse for den yderste højrefløj i USA.

De er generelt jøde- og fremmedfjendske og motiveres af et kulturskifte i USA, hvor Trumps opgør med den politiske korrekthed har givet synspunkter, der ikke tidligere blev opfattet som acceptable, plads i den offentlige debat, forklarer George Hawley.

”De har en fornemmelse af, at der er en voksende folkelig opbakning til deres verdenssyn, som er formet af en modstand mod liberale, multikulturelle værdier. Det er vigtigt for dem at forsøge at forekomme ’normale’ i gennemsnitsamerikanerens øjne og etablere sig som det hvide USA’s stemme. Hvor meget succes de har med det, er imidlertid et åbent spørgsmål i lyset af den vold og nazisymbolisme, som var en del af begivenhederne i Charlottesville.”

George Hawley har i forbindelse med en kommende bog om alt-right -bevægelsen interviewet talrige unge højrenationalister.

Donald Trump, der først i mandags direkte fordømte racismen og volden i Charlottesville, som skete lørdag, kritiseres fra mange sider for at have været for langsom til at tage afstand fra den hvide nationalisme. Ifølge George Hawley er der imidlertid kun et spinkelt grundlag for at knytte præsidenten til den højrenationalistiske bevægelse.

”Valget af Trump er et tegn på, at et forholdsmæssigt stort segment af hvide amerikanere føler sig tilsidesat og overhørt. Men at sætte lighedstegn mellem Trump og højrenationalismen er at nedtone sidstnævntes ambitioner. Hvis højrenationalismen havde ægte politisk indflydelse, ville præsidentens jødiske svigersøn og nære rådgiver, Jared Kushner, blive udvist fra USA. Bevægelsen brugte Trump til at profilere sig selv, men der er få beviser for, at den har en direkte linje til Det Hvide Hus. Trumps lunkne kommentarer om begivenhederne i Charlottesville har formentlig mere at gøre med manglende politisk situationsfornemmelse,” siger han.

Donald Trump har i sine godt seks måneder som præsident skuffet højrenationalisterne dybt, vurderer den amerikanske ekspert.

”Trump har ikke vist sig at være den hvide nationalismes præsident. Bevægelsen er snarere frustreret over, at emner såsom en sundhedsreform har fået forrang over indvandringsspørgsmålet. Trumps beslutning om at angribe en militærbase i Syrien og dermed moralsk engagere sig i en fremmed befolknings konflikt skuffede også højrenationalisterne dybt. Båndene mellem de to parter forekommer først og fremmest symbolske,” siger George Hawley.