Doven søn mister millionarv

Et britisk ægtepar har fået rettens ord for, at de kan skrive deres søn ud af deres testamente, fordi han ikke arbejdede nok på familiens gård og ikke brød sig om kreaturer

56-årige Clive Shaw er et eksempel på, at man ikke bare kan læne sig tilbage i forventning om, at fremtiden er sikret af en forventet arv.

Sidste år ændrede hans forældre deres testamente, så han ikke skulle arve så meget som en rød øre.

Walt og Gill Shaw, der begge er 78 år, var mildt sagt meget utilfredse med sønnens indsats på gården Whaley Farm nær landsbyen New York i Lincolnshire. De kaldte ham doven og beskyldte ham for at hade køerne på gården.

Det nye testamente fik Clive Shaw til at stævne sine forældre. I landsretten i London forklarede han, at han havde fået løfte om at arve gården til en værdi af op imod ni millioner kroner mod at arbejde for forældrene. Men hans udlægning vandt ikke gehør hos landsretsdommer John Linwood.

”Clive fik lovning på, at han skulle arve gården tilbage omkring 1978, men det løfte var baseret på, at Clive lagde en ordentlig arbejdsindsats på gården. Men Clive var ikke tilstrækkeligt interesseret, og valgte en livsstil, der betød, at han ikke ville overtage gården og dedikere sig til et liv som landmand, fordi han var mere interesseret i biler og motorer,” hedder det i dommerens afgørelse ifølge den britiske avis Daily Telegraph.

Dermed mister Clive Shaw ikke alene millionarven. Han står også tilbage med regningen for retssagen, som løber op i 850.000 kroner. Og for at gnide salt i såret, får han og hans samlever Lesley Hollis blot seks uger til at flytte ud af den bolig, de har haft på gården.

Forholdet til forældrene gik ned ad bakke efter et stort juleskænderi i 2016, og i retten var hans 43-årige lillesøster også med til at beskrive, hvordan broderen havde omtalt gårdens køer som ”stinkende, forfærdelige, rådne kreaturer”.

Ifølge administrerende direktør Kathy Long fra det britiske firma Heritage Will Writers, der udarbejder testamenter, er ønsket om at gøre børn arveløse ret almindeligt.

”Heritage Will Writers ser ofte, at forældre ønsker, at en eller flere af deres børn ikke skal arve deres hårdt opsparede midler. Der er mange forskellige grunde, men det mest hyppige er, at forholdet mellem dem er brudt sammen, og det skyldes ofte faktorer udefra, særligt svigerbørns indflydelse,” siger Kathy Long.

I Danmark derimod er ønsket om at gøre et eller flere børn arveløse ikke noget, som juridisk rådgiver Torsten Lenstrup fra Ældresagen oplever særlig tit. Og selv hvis de ønsker at gøre deres børn arveløse, kan det kun gælde 75 procent af boet, da Danmark i modsætning til Storbritannien har en regel om tvangsarv, hvor børnene arver 25 procent.

I sagen om Clive Shaw endte det med, at han hev forældrene i retten, hvilket bliver stadig mere almindeligt i Storbritannien.

”Vi har i de senere år set en stigning i retssager om testamenter, men det sker typisk først efter døden. Testamenter bliver ofte anfægtet, fordi barnet er stillet arven i udsigt mod at arbejde for små penge, og det handler ofte om landbrug. Denne sag er usædvanlig, fordi forældrene stadig er i live,” skriver Jacqueline Almond, der er partner og ekspert i testamenter hos advokatfirmaet IBB, i en kommentar på firmaets hjemmeside.