Drab på otteårig kan forstærke tysk mistillid til indvandrere

Tyskland er rystet, efter at en eritreer har skubbet en otteårig dreng ud foran et tog i Frankfurt. En række drabsforsøg har på det seneste forgiftet den gensidige tillid i et land, der allerede er stærkt splittet over flygtningespørgsmålet

Tirsdagen igennem lagde sørgende blomster og bamser til minde om den otteårige dreng, som dagen forinden døde efter at være blevet skubbet ud foran et tog her på hovedbanegården i Frankfurt. –
Tirsdagen igennem lagde sørgende blomster og bamser til minde om den otteårige dreng, som dagen forinden døde efter at være blevet skubbet ud foran et tog her på hovedbanegården i Frankfurt. – . Foto: Ralph Orlowski/Reuters/Ritzau Scanpix.

I dag vågnede tyskerne til en nyhed, som må være enhver forælders største mareridt. En mand skubbede i går en kvinde og hendes otteårige søn ud foran et kørende tog på hovedbanegården i storbyen Frankfurt. Moderen undveg toget, men sønnen blev påkørt og døde hurtigt af sine kvæstelser. Moderen blev bragt til hospitalet, hvor hun behandles for chok.

Politiet har anholdt en 40-årig mand fra Eritrea, som er bosat i Schweiz, hvor han har opholdstilladelse. Hans motiv er endnu uklart.

”Sådan en begivenhed efterlader os alle chokerede,” sagde Tysklands indenrigsminister Horst Seehofer fra det konservative CSU på et pressemøde i dag, efter at han havde afbrudt sin ferie for at mødes med sikkerhedsmyndigheder ”i betragtning af flere alvorlige handlinger på det seneste”.

Han talte om et ”værdiskred” i samfundet og bebudede en styrkelse af det føderale politi.

Drabet rammer ned i et Tyskland, som siden flygtningekrisen i 2015 har været stærkt polariseret i spørgsmål om indvandring og asyl. Det højrenationale Alternativ for Tyskland, som står til at vinde jordskredssejre ved østtyske delstatsvalg i Sachsen, Brandenburg og Thüringen til efteråret, har udlagt drabet som udtryk for en fejlslagen sikkerhedspolitik under den kristendemokratiske forbundskansler Angela Merkel. I september 2015 besluttede Merkel at holde den tyske grænse åben for titusindvis af flygtninge. Ifølge AfD-leder Alice Weidel skyldes den aktuelle tragedie denne ”grænseløse velkommen-kultur”, skriver hun på Twitter.

Mere sikkerhed kan dog ikke dæmme op for tragedier som den i Frankfurt, mener den socialdemokratiske transportminister i den vesttyske delstat Saarland, Anke Rehlinger.

”En sådan gerning blotlægger intet hul i sikkerheden, men et hul i menneskeligheden,” siger hun til mediet RND.

Det brutale drab på den otteårige dreng er dog ingen enlig foreteelse, men kommer i forlængelse af en række drab og drabsforsøg i Tyskland den senere tid. Så forskellige som disse sager er, har de det ene til fælles, at de berører forholdet mellem tyskere og indvandrere, påpeger Frankfurter Allgemeine Zeitung.

”Der er ingen tvivl om, at noget meget værdifuldt lige nu bryder sammen i Tyskland: Den grundlæggende tillid til ikke at blive uventet angrebet med morderisk forsæt,” skriver avisen.

I den aktuelle tragedie kendte den formodede drabsmand og offeret ikke hinanden. Det samme var tilfældet, da en serbisk mand fra Kosovo for en uge siden tilsvarende skubbede en kvinde ud foran et tog i Voerde ved Rhinen. Vilkårligheden i de voldelige handlinger forværrer mistilliden mellem tyskere og indvandrere, mener Frankfurter Allgemeine Zeitung:

”Nogle vil frygtsomt kigge sig om efter mænd med mørk hud i nærheden af dem. Mange indvandrere vil på den anden side bevæge sig rundt med frygt for, at en fremmedfjendsk vil angribe dem med døden til følge.”

Tragedier som den aktuelle er med til at nedbryde tilliden i samfundet – uanset om det er berettiget eller ej, mener filosof og forfatter Alexander Grau. Han peger på det paradoksale i, at vold og kriminalitet aftager i det tyske samfund, men at folk samtidig føler sig stadig mere truet. En udvikling, han dels tilskriver medierne, dels den kulturelle mangfoldighed.

”Jo mere pluralistisk eller ’farverigt’ et samfund bliver, desto mere truet føler folk sig. Sådan er det af evolutionspsykologiske grunde. Vi har større tillid til mennesker, som hører til vores klan, end til mennesker fra en fremmed klan. Og jo flere fremmede klaner, der lever sammen på et tæt område, desto større ubehag,” siger han og fortsætter:

”Den anonyme storby føles mere truende end den lille landsby, og når der i storbyen også bor mennesker, som virkede fremmede, klæder sig anderledes, bruger et fremmed sprog, så vokser følelsen af usikkerhed. Og dermed får nogle vanvittige gerninger begået af enkeltpersoner som den i Frankfurt en social betydning.”

Frygten for at puste til mistilliden har også i den aktuelle situation fået tyske medier til at diskutere, om man overhovedet skal oplyse gerningsmænds nationalitet. Nogle medier vil bruge drabet på den otteårige til at fremme racistiske tendenser i Tyskland, påpeger Deutsche Welles chefredaktør Ines Pohl.

”Alligevel er der en debat, der kun kan føres, hvis vi kender til den detalje, at gerningsmanden er fra Eritrea,” skriver hun.