Prøv avisen

Dræbt lærer underviste med muhammedtegning

Offeret var skolelærer på mellemskoleniveau. Forældre til elever på skolen lagde lørdag blomster ved skolens indgang, mens børn lagde tegninger. Foto: Charles Platiau/Reuters

En 47-årig historielærer i en forstad til Paris havde vakt vrede ved at bruge muhammedtegninger sin i undervisning om ytringsfrihed. Fredag blev han dræbt.

Et drab på en skolelærer er et nyt angreb på ytringsfriheden i Frankrig. Men landet lader sig ikke kue.

Det er meldingen fra præsident Emmanuel Macron og premierminister Jean Castex, efter at en skolelærer fredag blev dræbt på åben gade i en forstad til Paris.

- En borger er blevet dræbt i dag, fordi han var lærer, og fordi han underviste om ytringsfrihed, sagde Macron fredag nær den skole, hvor læreren blev dræbt tæt ved.

- Hele landet står bag vores lærere. Terrorister må ikke splitte Frankrig. Vores landsmand var åbenlyst offer for et islamistisk terrorangreb.

Lørdag meldte også premierministeren sig på banen og lovede at svare stærkt igen.

- I solidaritet med sine lærere vil staten reagere med den største hårdhed, så republikken og dens borgere kan leve, frit!

- Vi vil aldrig give op. Aldrig, skrev Jean Castex på Twitter.

Politiet mistænker en 18-årig med tjetjenske rødder født i den russiske hovedstad, Moskva, for at have udført drabet. De internationale nyhedsbureauer Reuters og AFP skriver, at den 47-årige historielærer Samuel Paty blev halshugget.

Historielæreren havde vakt vrede blandt muslimske forældre til elever på skolen, efter at han havde vist karikaturtegninger af profeten Muhammed i undervisning om ytringsfrihed.

Muslimer mener, at det er blasfemisk af afbilde profeten.

Politi- og retskilder oplyser til AFP og Reuters, at i alt ni personer lørdag var i politiets varetægt i forbindelse med efterforskningen af drabet.

Heriblandt forældre til et barn på skolen, hvor læreren arbejdede.

Ifølge retskilden havde forældrene udtrykt utilfredshed med historielærerens brug af muhammedtegninger i undervisningen.

Den formodede gerningsmand blev skudt af politiet og døde senere af sine skader fredag.

Angrebet skete omkring klokken 17 fredag eftermiddag nær skolen i Conflans Saint-Honorine, der er en forstad i det nordvestlige Paris.

Offeret var skolelærer på mellemskoleniveau. Forældre til elever på skolen lagde lørdag blomster ved skolens indgang, mens børn lagde tegninger.

- Min datter er knust, terroriseret af volden i sådan en handling. Hvordan skal jeg forklare hende det utænkelige?, skrev en far på Twitter ifølge Reuters.

Flere har på sociale medier udtrykt deres sorg over hændelsen. Hashtagget #JeSuisSamuel (Jeg er Samuel, red.) tog lørdag fart og blev brugt til at vise solidaritet med den dræbte lærer.

Hashtagget er i samme stil med #JeSuisCharlie (Jeg er Charlie, red.), der i 2015 blev brugt til støtte for satiremagasinet Charlie Hebdo, efter at det var blevet udsat for et angreb, hvor 12 personer blev dræbt.

/ritzau/