Prøv avisen

Dreng i kuffert får lov til at blive i Spanien

Adou Ouattara blev forsøgt smuglet ind i Spanien gemt i en kuffert. Nu har den otteårige dreng fået en foreløbig opholdstilladelse på et år. - Foto: Guardia Civil/AFP/Scanpix

Otteårig ivoriansk dreng ventes snart at blive genforenet med sin mor, mens hans far risikerer fængselsdom for menneskesmugling

En otteårige dreng, der for to uger siden blev forsøgt smuglet ind i Spanien i en kuffert, får lov til at blive i landet. De spanske myndigheder har givet Adou Ouattara, som drengen hedder, en opholdstilladelse på foreløbig et år. Men drengens ivorianske far sidder fortsat varetægtsfængslet og vil efter alt at dømme blive sigtet for menneskesmugling.

Drengen blev opdaget den 7. maj, da kufferten, han lå sammenkrøllet i, blev kørt gennem røntgenscanneren ved grænseovergangen mellem Marokko og den spanske enklave Ceuta. En marokkansk kvinde, der trak kufferten, blev anholdt. Og det samme skete for drengens far, Ali Ouattara, et par timer senere, da han forsøgte at krydse grænsen.

Faderen fortalte ved en senere afhøring, at han blev offer for en menneskesmugler-mafia, som han havde betalt 5000 euro (cirka 37.000 kroner) for at skaffe sønnen ind i Spanien. Ifølge eget udsagn troede han, at pengene skulle bruges til et visum. Og at han ikke selv ville have udsat sønnen for fare ved at forsøge at smugle ham ind i en kuffert.

Ali Ouattara kom fra Elfenbenskysten til De Kanariske Øer for ni år siden. Dengang var han illegal indvandrer, men to år senere fik han takket være et fast job opholds- og arbejdstilladelse i Spanien. Siden har han arbejdet i vaskeriet, der antog ham. Og da hans tilværelse var blevet stabil, forsøgte han at få sin kone og fire børn til Spanien. Den ældste søn kom ind i landet og arbejder i øjeblikket som landbrugsmedhjælper på fastlandet. Det lykkedes ham også at få hentet konen og en datter for to år siden. Men de to yngste drenge blev boende hos bedstemoderen i Elfenbenskysten.

For nogle måneder siden fik Ali Ouattara afslag på en ansøgning om familiesammenføring. Begrundelsen var, at hans månedsløn på 1275 euro (9500 kroner) var for lille for at kunne forsørge en så stor familie. Og da bedstemoderen døde, besluttede manden at tage sagen i egen hånd. Via sin ældste søn fik han kontakt med folk i sit hjemland, der sagde, at de kunne skaffe otteårige Adou ind i Spanien. Men faderen påstår, at han blev snydt af mafiaen.

Mange tusinde spaniere og alle oppositionspartier i parlamentet har opfordret den konservative regering til at løslade ivorianeren og undlade at sigte ham efter paragraffen om organiseret menneskesmugling, som kan give op til otte års fængsel.

I mellemtiden må Adou vente i centret for mindre-årige i Ceuta. Først hvis svaret på en dna-analyse bekræfter slægskabet, kan han forenes med sin mor på De Kanariske Øer.