Prøv avisen

Drone afslører flugtfange efter 17 år

Song Jiang har i 17 år været på flugt fra kinesisk politi efter at være stukket af fra en dom for menneskehandel med kvinder og børn. Mandag blev han opsporet ved hjælp af en drone ved sin klippehule. Udhungret og beskidt. – Foto: Yongshan Police

I næsten to årtier har det kinesiske politi forgæves ledt efter den 63-årige flygtede fange, Song Jiang. Mandag satte en drone et punktum for menneskejagten

Det var en stærkt afmagret og usoigneret Song Jiang, der tidligere på ugen blev fundet af det kinesiske politi i den klippehule, hvor han har levet de seneste 17 år efter at være flygtet fra en fængselslejr i det sydlige Kina. Dengang, tilbage i 2002, var han 46 år og var kort forinden begyndt afsoningen af en dom for kidnapning og menneskehandel med børn og kvinder.

Men selvom politiet med det samme iværksatte flere store eftersøgninger af Song Jiang, lykkedes det ikke at finde ham, og i de næsten to årtier der er gået siden, har der ikke været nye spor efter ham.

Det ændrede sig i begyndelsen af september, hvor det kinesiske politi ifølge en række internationale medier modtog et tip om, at Song Jiang muligvis holdt til oppe i bjergene bag sin hjemby, Daxing, i Yunnan-provinsen i det sydvestlige Kina. Daxing ligger omkring 260 kilometer fra det fængsel, Song Jiang i sin tid stak af fra.

Først sendte politiet eftersøgningshold ud at lede, men uden held. Til sidst sendte sendte man droner op. Dronerne svævede rundt i lav højde i fem timer, før der var bid.

En drone havde filmet et stykke blåt flisetag, der var lagt på en stejl bjergskrænt. På optagelsen kunne politiet også se, at der lod til at være en indgang til en hule i bjergskrænten samt bunker med skrald i nærheden af indgangen. Herefter begav politiet sig igen i bjergene, og efter at have vandret i over en time i et svært tilgængeligt terræn nåede de frem til hulen og omringede den.

Det var her, at politiet opdagede den i dag 63-årige Song Jiang. Udover at være undervægtig og beskidt havde han også svært ved at tale efter at have tilbragt knapt to årtier alene i den blot to kvadratmeter store klippehule. For at overleve havde Song Jiang hentet vand i plastikflasker i et nærliggende vandløb og havde tilberedt sin mad over bål, rapporterer det amerikanske nyhedsmagasin Newsweek.

I løbet af de mange år på flugt havde Song Jiangs hår skiftet farve fra sort til sølvfarvet.

”Han var ikke blot psykisk plaget, men også hans krop var ødelagt,” siger en talsmand for politiet til de kinesiske statsmedier ifølge Newsweek.

Song Jiang gjorde ikke modstand mod anholdelsen og er nu sendt tilbage til fængslet. Her skal han, ud over sin oprindelige dom for menneskehandel og kidnapning, nu også afsone en dom for at være stukket af fra fængslet.