Dronning Elizabeth har siddet 23.226 dage på tronen

Når Elizabeth II i dag sætter rekord som den længst regerende britiske monark, markeres det med bevidstheden om, at der er stor opbakning til kongehuset

Dronning Elizabeth II har i dag siddet 63 år og 216 dage på den britiske trone.
Dronning Elizabeth II har i dag siddet 63 år og 216 dage på den britiske trone.

Ingen festivitas, men blot sædvanlige royale pligter.

Dronning Elizabeth II har i dag siddet 63 år og 216 dage på den britiske trone. Hun overhaler dermed sin tipoldemor dronning Victoria som den længst regerende monark.

Den 89-årige dronning har afvist at fejre dagen med stor festivitas, men er i stedet på arbejde i Skotland, hvor hun officielt åbner en ny jernbanerute mellem Edinburgh og Tweedbank med en køretur i et veterantog trukket af damplokomotivet Union of South Afrika. Det sker i bevidstheden om, at kongehuset nyder en høj popularitet efter en problematisk periode med royale skandaler og skilsmisser i 1990'erne, som kulminerede med prinsesse Dianas død for 19 år siden.

”Monarkiet er så stærkt som aldrig før i hendes regeringstid. Det er kommet sig over traumerne med Charles og Diana, slotsbranden på Windsor Castle og de andre skilsmisser,” forklarer kongehuskenderen Stephen Bates.

Han er forfatter til den netop udkomne bog ”Royalty Inc.”, som ser på kongehuset som institution. Han fremhæver, at alle rundspørger viser, at mellem 66 og 75 procent af briterne bakker op om kongehuset.

”Når vi ser, hvordan andre institutioner er under pres, og hvordan politiske partier, fagforeninger og kirker mister medlemmer, så er kongehuset bemærkelsesværdigt stabilt,” siger Stephen Bates.

Dronning Elizabeth II vinker fra en hestevogn i 1927.
Dronning Elizabeth II vinker fra en hestevogn i 1927. Foto: Mary Evans / Natural History Museum
Dronning Elizabeth II rider på sin pony i Winsor Great Park I 1930’erne.
Dronning Elizabeth II rider på sin pony i Winsor Great Park I 1930’erne. Foto: The Print Collector

Historieprofessor Philip Murphy, der også har skrevet en bog om det britiske kongehus, hæfter sig også ved, at dronningen i dag er langt mere populær end for 20 år siden.

”Monarkiet har haft op- og nedture. Hun har ikke rigtig forandret sig, men den offentlige holdning til hende har. Monarkiet er blevet en vigtig del af måden, som vi ser os selv som nation”, siger han til nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge Stephen Bates har dronning Elizabeth stort set ikke sat en fod forkert i de 63 år, hun har været regent.

Prinsesse Elizabeth med Prins Philip, Prins Charles og Prinsesse Anne i 1951.
Prinsesse Elizabeth med Prins Philip, Prins Charles og Prinsesse Anne i 1951. Foto: UPPA
Dronning Elizabeth II ankommer til Buckingham Palace til sin kroning i juni 1953.
Dronning Elizabeth II ankommer til Buckingham Palace til sin kroning i juni 1953. Foto: UPPA

”Hun kommer ikke med holdninger og blander sig ikke i politik, men er der som det symbolske og samlende overhoved. Om det vil fortsætter under hendes søn, er et mere åbent spørgsmål,” siger Stephen Bates med henvisning til den 66-årige tronfølger, prins Charles, som er kendt for at blande sig mere i politik. Republikanere som den fremtrædende kommentator Polly Toynbee argumenterer således i avisen The Guardian for, at kongehuset skal have lov til at fortsætte, så længe dronning Elizabeth sidder på tronen, men at det derefter bør afskaffes.

Men som Stephen Bates fremhæver, så er det svært at have en stor principiel debat om kongehuset den dag, dronningen dør.

”Monarkiet er ikke bygget til store forfatningsmæssige spørgsmål. Kong Charles III vil blive udråbt inden for få timer efter hendes død,” forklarer han.

Dronning Elizabeth med sin familie – og hertuginden af Cambridges familie - ved Prinsesse Charlottes dåb i juli 2015.
Dronning Elizabeth med sin familie – og hertuginden af Cambridges familie - ved Prinsesse Charlottes dåb i juli 2015. Foto: Mario Testino /Art Partner

Den britiske monark har også titlen af ”supreme governor” - øverste leder - af den anglikanske kirke Church of England.

”Men hun tager ikke parti. Hun er diskret, men skjuler ikke sin personlige tro. Hun er blevet mere åben om sin tro over de seneste 10 til 15 år Det er interessant i en tid, hvor folk er tilbageholdende med at tale om tro,” mener Stephen Bates.

Og den næste regent skal også være et symbol på det kristne Storbritannien. En ny undersøgelse fra den kristne tænketank Theos viser, at hele 57 procent af de adspurgte mener, at kroningen af den næste regent skal være kristen og ikke sekulær eller tværreligiøs.