DR's Matilde Kimer efter indrejseforbud i Rusland: Vi kan ikke lyve over for et dansk publikum

Den russiske efterretningstjeneste har besluttet, at DR's Rusland-korrespondent ikke er velkommen i Rusland. Så hvad gør hun nu?

Matilde Kimer har fået 10 års indrejseforbud i Rusland, som hun i en årrække har dækket for DR. Efter invasionen af Ukraine er landet lukket totalt i, fortæller hun. "Jeg er selv trodsig og siger, 'hvorfor gør I ikke noget?', men jeg ved også, at hvis folk stiller sig op på gaden med et skilt, hvor der står 'Nej til krig', så vil politiet spørge, om de gerne vil miste forældremyndigheden over deres børn."
Matilde Kimer har fået 10 års indrejseforbud i Rusland, som hun i en årrække har dækket for DR. Efter invasionen af Ukraine er landet lukket totalt i, fortæller hun. "Jeg er selv trodsig og siger, 'hvorfor gør I ikke noget?', men jeg ved også, at hvis folk stiller sig op på gaden med et skilt, hvor der står 'Nej til krig', så vil politiet spørge, om de gerne vil miste forældremyndigheden over deres børn.". Foto: Linda Johansen/Ritzau Scanpix.

Mandag den 1. august står Matilde Kimer ved bagagebåndet i Vnukovo-lufthavnen udenfor Moskva. Den samme lufthavn, som Sovjetunionens sidste leder, Mikhail Gorbatjov, landede i august 1991 efter det mislykkede kup mod ham – et kup, der sidenhen førte til unionens undergang og på sin vis også blev Matilde Kimers vej ind i journalistikken såvel som den slaviske verden.

DR's mangeårige Rusland-korrespondent passerer paskontrollen uden problemer, og alt er, som det plejer. I hvert fald næsten, for når man fra Danmark tager til Moskva, lander man typisk i Sheremetjevo-lufthavnen. Men der går ingen fly til Moskva fra København eller nogen anden EU-lufthavn på grund af krigen i Ukraine, og man skal derfor via Istanbul.