Prøv avisen

Forfatter: Dyre fredsaftaler er spildt på Den Demokratiske Republik Congo

Foto: Craig Ruttle, AP/ritzau

Det internationale samfund forsimpler årsagerne til borgerkrigene og volden i Den Demokratiske Republik Congo. Det resulterer i kostbare, udsigtsløse fredsaftaler, mener den belgiske DRCongo-ekspert Kris Berwouts, der har udgivet en bog om konflikterne i det store centralafrikanske land

Der er ikke noget andet afrikansk land, der har så meget eller forskelligartet regnskov som Den Demokratiske Republik Congo. Landet er hjemsted for 1000 plantearter og 1500 dyrearter, der ikke lever noget andet sted i verden, heriblandt den sjældne okapi.

Okapier og regnskov er dog ikke, hvad de fleste forbinder med landet. De fleste mennesker forbinder DRCongo med mere eller mindre konstante ”barbariske og meningsløse” krige og konflikter, anfører den belgiske forfatter og DRCongo-kender Kris Berwouts.

”I dag opfatter mange landet som et sted, hvor altødelæggende irrationelle konflikter vedbliver med at genopstå i en evig cyklus,” siger han.

Da Kris Berwouts satte sig for at skrive sin nye bog ”Congo’s Violent Peace” (Congos voldelige fred), skete det med det formål at nuancere den opfattelse og pege på, at selvom volden i landet er grusom og forkastelig, er den styret af underliggende logikker.

I bogen kritiserer han også de ”meget dyre internationale indgreb i landet”, som ”ikke har formået at skabe betingelserne for, at den congolesiske stat kan rejse sig fra asken”, og peger på, at den ene internationalt forhandlede fredsaftale efter den anden er kuldsejlet gennem årene.

I 2000 stiftede Kris Berwouts for første gang personligt bekendtskab med DRCongo som udsendt for Røde Kors. Med i bagagen havde han en belgisk mastergrad i afrikanske sprog og afrikansk historie fra universitetet i Gent.