Dyster prognose: Corona er kommet for at blive

WHO forudser, at vi skal lære at leve med corona – og vi skal forberede os på andre og endnu mere alvorlige pandemier. Dansk pandemiekspert er enig

”Mutationer af virussen i fremtiden kan gå begge veje. Men erfaringen er, at den vil gå fra at være dødelig til at cirkulere om vinteren i en mildere form, hvor den primært vil være farlig for ældre,” siger ekspert.
”Mutationer af virussen i fremtiden kan gå begge veje. Men erfaringen er, at den vil gå fra at være dødelig til at cirkulere om vinteren i en mildere form, hvor den primært vil være farlig for ældre,” siger ekspert. . Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

I 2003 skabte sygdommen Sars global frygt, men sygdommen endte med at gå i sig selv igen. Sådan har mange også håbet, at det vil ske med corona, især nu da vaccinerne bliver rullet ud i stor stil i mange lande, men Verdenssundhedsorganisationen, WHO, advarer om, at pandemien er kommet for at blive.

”Det tyder på, at covid-19’s skæbne er, at den bliver endemisk, som det er sket med fire andre typer af coronavirus i mennesker, og at den vil fortsætte med at mutere i takt med, at den reproduceres i menneskeceller, særligt i områder med højt smittetryk,” forklarede den britiske professor David Heymann, der er formand for WHO’s strategiske og tekniske rådgivningsudvalg, i den forgangne uge, ifølge avisen The Guardian ved en pressebriefing.

Endemisk betyder, at den er kommet for at blive i en eller anden form. David Heymann trøster sig dog med, at vi er ved at have de nødvendige redskaber til at redde liv, hvilket vil gøre os i stand til at leve med corona.

Den danske professor og pandemiforsker Lone Simonsen fra Roskilde Universitet deler hans holdning.

”Jeg er enig i, at det er en virus, der er kommet for at blive. At den ender med at blive endemisk. Efter pandemifasen vil den nok udvikle sig til en sæsonvirus, der laver epidemier i vintermånederne. Det er sådan, historiske influenzapandemier endte,” forklarer Lone Simonsen.

Når det er sagt, så forudser hun videre, at pandemifasen vil slutte, og virussen vil miste kraft, når vi når flokimmunitet. Det sker, når over 60 procent af befolkningen har opbygget en immunitet, enten i form af naturlig immunitet efter overstået sygdom eller takket være vaccine.

”Mutationer af virussen i fremtiden kan gå begge veje. Men erfaringen er, at den vil gå fra at være dødelig til at cirkulere om vinteren i en mildere form, hvor den primært vil være farlig for ældre,” siger Lone Simonsen, der ikke deler opfattelsen af, at den aktuelle coronavirus vil forsvinde fra jordens overflade, som det skete for Sars-virussen i 2003.

”Den teori kan man godt skyde en hvid pind efter, for SARS-CoV-2-virus (den nuværende coronavirus, red.) er dramatisk forskellig fra eksempelvis Sars. Med covid-19 kan du smitte uden at have symptomer, og før du ved, at du er syg. På den måde kan smittekæder nemt gå under radaren. Derimod smittede Sars først flere dage efter, at symptomerne var begyndt, og det var derfor nemmere at finde og derefter isolere de smittede. Det er noget helt andet nu,” understreger hun.

Danmark og de øvrige EU-lande begyndte at vaccinere med vaccinen fra Pfizer og Biontech den 27. december – tre uger efter at briterne begyndte at give den samme vaccine. Og i går begyndte briterne at bruge de første 530.000 doser af en anden vaccine udviklet af universitetet i Oxford i samarbejde med det britisk-svenske medicinalfirma AstraZeneca. Vaccinen er endnu ikke godkendt af EU. I løbet af januar vil antallet af doser stige til to millioner om ugen. Denne vaccine er væsentligt billigere og er meget lettere at opbevare og distribuere, men det er nu blevet et kapløb mod tiden.

En ny britisk mutation af virussen er op til 74 procent mere smitsom, og smitten er løbet løbsk med over 50.000 nye britiske tilfælde hver dag den seneste uge. I starten af december var tallet 12.282. Hertil kommer advarsler om, at en anden smitsom mutation spreder sig fra Sydafrika.

Flere hospitaler i særligt London melder om, at deres intensivafdelinger er fyldte. Situationens alvor understreges af, at patienter må behandles i ambulancer uden for hospitalerne, fordi der ikke er kapacitet til at få dem indlagt i takt med, at ambulancerne kommer.

Premierminister Boris Johnson advarede i søndags om, at der kan komme nye restriktioner, selvom det meste af landet allerede er så nedlukket, at det er forbudt at besøge andre husstande. Mange skoler har allerede udskudt skolestarten efter nytår, og fagforeninger for lærere kræver, at skolerne holdes lukket, for at undgå at lærerne bliver smittet.

Fra Tyskland til Japan bliver der også meldt om yderligere nedlukninger af samfundet for at dæmme op for smitten.

”Denne pandemi er en hundredårs-begivenhed. Jeg har regnet mig frem til, at hvis vi ikke havde gjort noget for at stoppe den i Danmark, så ville vi være endt med 20.000 dødsfald på et par år: En lige så stor dødelighed som under den spanske syge i 1918, hvor 0,3 procent af befolkningen mistede livet. Men en vigtig forskel er, at covid-19 primært rammer ældre, mens det var unge og raske, der døde i 1918,” siger professor Lone Simonsen.

Selvom corona har lammet hele jorden i snart i et år, advarer dr. Mike Ryan, leder af WHO’s katastrofeprogram, om, at andre mere dramatiske sygdomme kan udvikle sig.

”Denne pandemi har været alvorlig. Den har ramt hvert eneste hjørne af denne planet. Men det er ikke nødvendigvis den helt store,” lød hans dystre prognose tidligere på ugen. Lone Simonsen er enig i, at nye fremtidige pandemier helt sikkert vil opstå, fordi nye vira vil overføres fra dyr til mennesker. Men hvilken virus, og hvor dødelig en fremtidig pandemivirus vil være, er der med hendes ord ingen, der ved.