Ebola spreder sig til endnu et afrikansk land

Den frygtede sygdom ebola har bredt sig fra DRCongo til nabolandet Uganda, hvor en femårig congolesisk dreng og hans bedstemor er døde af sygdommen

Ved Mpondwe-grænseovergangen mellem Uganda og DRCongo prøver kampagneplakater at gøre de rejsende opmærksom på, hvordan de kan beskytte sig mod ebola
Ved Mpondwe-grænseovergangen mellem Uganda og DRCongo prøver kampagneplakater at gøre de rejsende opmærksom på, hvordan de kan beskytte sig mod ebola. Foto: James Akena/Reuters/Ritzau Scanpix.

Det var næsten kun et spørgsmål om tid, før ebola-epidemien ville tage springet fra den borgerkrigshærgede Demokratiske Republik Congo til nabolandet Uganda. Hver dag flygter congolesere til Uganda, men det er ikke dem alle, der benytter sig af de officielle grænseovergange, hvor indrejsende bliver screenet for ebola, før de bliver lukket ind i det østafrikanske land.

Det står klart, efter at en femårig congolesisk dreng og dennes bedstemor netop er døde af ebola i Uganda efter at have krydset grænsen et ukendt sted sammen med deres familie. Drengens treårige lillebror og en ugandisk mand er ligeledes smittet med sygdommen og befinder sig i øjeblikket i isolation på et hospital i Uganda.

Selvom udviklingen er skræmmende, er den dog ikke uventet.

”Vores teams i Uganda har trænet og forberedt sig på dette scenarie,” siger en talskvinde for den internationale hjælpeorganisation International Rescue Committee til den amerikanske avis The Washington Post.

Ebola-udbruddet begyndte i DRCongo i august sidste år, og i løbet af de seneste uger har antallet af smittede igen taget fart. På nuværende tidspunkt er der blevet registreret over 2000 tilfælde af den livsfarlige sygdom i landet, og over 1400 congolesere er døde af sygdommen. Det er det værste udbrud i landets historie.

DRCongo har ellers tidligere effektivt inddæmmet så godt som alle af de ni andre udbrud af ebola, der har været i landet, siden sygdommen blev opdaget ved den congolesiske Ebola-flod i 1976. Tilsammen kostede de første ni udbrud cirka 850 mennesker livet. Men det nuværende udbrud i Kivu-provinsen bliver kompliceret af at foregå i et konfliktområde med en række stridende militser. Og gang på gang har angreb på hjælpeorganisationer og sundhedsklinikker spændt ben for forsøgene på at inddæmme sygdommen.

Hertil kommer, at hjælpen til ebola-udbruddet er så ”massivt underfinansieret”, at det kan være svært at skaffe penge til simpelt, men livsvigtigt beskyttelsesudstyr som kitler og handsker, siger den danske læge Thomas Ingemann til Ritzau. Han er udsendt til det østlige DRCongo for den internationale hjælpeorganisation Røde Kors og peger på, at det congolesiske sundhedspersonale også mangler viden om og træning i håndtering af sygdommen.

”Man har ikke kunnet uddanne sundhedspersonalet til at forberede sig på ebola-udbrud og til at håndtere det, hvis der skulle komme ebola-patienter. Det er noget af det mest væsentlige”, siger han til Ritzau.

Når det gælder udviklingen i Uganda, er det til gengæld opmuntrende, at de ugandiske sundhedsmyndigheder øjensynligt har været klar til at håndtere smittespredningen og har formået at gribe tidligt ind og få inddæmmet smitten. Det vurderer professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen.

Men selv hvis Uganda slår nok så effektivt ned på ebola, rækker det ikke, så længe ebolaepidemien spreder sig ovre på den anden side af grænse i DRCongo.

”Den porøse grænseovergang mellem de to lande gør det formentlig nemt for andre smittede at krydse fra DRCongo ind i Uganda, og derfor kan vi først sove roligt igen, når epidemien kommer under fuld kontrol i DRCongo,” siger han.