Efter angreb: Israel vil fængsle IS-sympatisører uden rettergang

Islamisk Stat har adskillige gange truet med at angribe i Israel, men endnu er der ingen beviser for, at det er sket. Alligevel vælger de israelske myndigheder efter weekendens lastbilangreb at slå hårdt ned på muslimer, der støtter IS

På et krisemøde efter lastbilangrebet besluttede Israels sikkerhedskabinet ledet af premierminister Benjamin Netanyahu, at det fremover skal være muligt at fængsle IS-sympatisører uden forudgående rettergang. Menneskeretsorganisationer har længe kritiseret Israel for den udbredte praksis med såkaldte administrative fængslinger af palæstinensere uden formelle anklager.
På et krisemøde efter lastbilangrebet besluttede Israels sikkerhedskabinet ledet af premierminister Benjamin Netanyahu, at det fremover skal være muligt at fængsle IS-sympatisører uden forudgående rettergang. Menneskeretsorganisationer har længe kritiseret Israel for den udbredte praksis med såkaldte administrative fængslinger af palæstinensere uden formelle anklager. Foto: AP.

Endnu er der ikke offentliggjort beviser for, at nogen gruppe stod bag lastbilangrebet i Jerusalem søndag. Alligevel er de israelske myndigheder i gang med at slå ned på alle muslimer, der mistænkes for at støtte terrorbevægelsen Islamisk Stat.

På et krisemøde efter lastbilangrebet besluttede Israels sikkerhedskabinet ledet af premierminister Benjamin Netanyahu, at det fremover skal være muligt at fængsle IS-sympatisører uden forudgående rettergang.

”Vi kender gerningsmandens identitet, og alt peger i retningen af, at han støttede Islamisk Stat,” lød det fra Benjamin Netanyahu ifølge avisen Jerusalem Post.

Menneskeretsorganisationer har længe kritiseret Israel for den udbredte praksis med såkaldte administrative fængslinger af palæstinensere uden formelle anklager.

Angrebet skete søndag lige over middag, hvor en 28-årig palæstinenser fra Østjerusalem kørte en lastbil ind i en gruppe soldater. Fire soldater mistede livet, og 17 andre blev såret, to af dem alvorligt, ligesom chaufføren også selv blev dræbt.

Det er sket før, at palæstinensere bruger biler og andre køretøjer til at angribe israelere med. Alligevel mener Netanyahu, at søndagens angreb snarere skal ses i forlængelse af sidste års terrorangreb i Nice og Berlin,hvor IS efterfølgende tog skylden for angrebene. IS har også adskillige gange i propagandavideoer truet med at angribe i Israel, men endnu har der ikke været kendte eksempler på, at det er lykkedes.

Muligheden for at fængsle IS-sympatisører er blot et ud af flere eksempler på et hårdt israelsk modsvar på weekendens angreb. Det israelske politi har afspærret det nabolag i Østjerusalem, som chaufføren af lastbilen kom fra. Samtidig har sikkerhedskabinettet besluttet, at hans families hus skal destrueres, ligesom der er blevet vedtaget en række foranstaltninger mod alle hans familiemedlemmer. I alt er ni fra gerningsmandens familie blevet anholdt.

Men de israelske myndighederes kontante modsvar vækker også kritik. For den slags kollektive afstraffelse er i bedste fald nyttesløs og fører i værste fald til flere angreb, mener journalist og kommentator Amira Hass.

”Uanset om han planlagde søndagens angreb på forhånd, eller om det var et pludseligt indfald, vidste han præcis, hvilken kollektiv afstraffelse der ventede for hans familie. (…) Alligevel var han ikke afskrækket,” skriver hun i avisen Haaretz.

Problemet er ifølge kommentatoren, at palæstinensere ikke opfatter den israelske reaktion som en straf for angrebet, men blot som en forlængelse af den chikane og alle de forhindringer, den israelske besættelse i forvejen lægger ned over det palæstinensiske civilsamfund.