Efter befrielsen: I Mosul er alle levende mistænkte

Mahmoud og hans familie er på flugt fra Mosul, hvor de har levet under Islamisk Stat. Men blot to timer ...

Mahmoud og hans familie er på flugt fra Mosul, hvor de har levet under Islamisk Stat. Men blot to timer senere ender de i favnen på irakiske soldater, der vil afhøre faderen og sender hans familie til en flygtningelejr. – Alle fotos: Thea Pedersen.

Vi har levet på gaden. Fra sted til sted. Uden mad og uden vand. Vi har ikke sovet. Vi har ikke været i bad og har ikke kunnet vaske tøj.
Mahmoud og Dahra, flygtninge

En uge efter Mosuls befrielse bekæmpes islamisterne stadig i byen – ikke mindst i det skjulte. For med knap 100.000 navne på reelle eller mistænkte jihadister kan alle risikere at ende i køen til den uundgåelige afhøring hos irakiske soldater. Og det kan gå hurtigt, erfarer Kristeligt Dagblad i Mosul

De sidder helt udmattede i rabatten. Kræfterne har dårligt rakt til at sætte sig oven på en høj bunke af murbrokker og jord, og trods den løse kjortel kan Mahmoud ikke skjule sin udmagrede krop.

”Vand. Vand. Har I noget vand?”, spørger han, som han sidder fortvivlet og udmattet læner sig mod jordbunken under Iraks brændende sol, der midt på dagen runder knap 50 grader.

Over for ham sidder hans hustru, Dahra, hvis grove ansigtshud titter frem under den sorte hijab. Svigerdatteren Rafhia sidder på hug i vejkanten. Hun er for svag og tørstig til at tale, græder og vender hovedet væk, mens deres datter Radhia er den eneste, der står oprejst. Men også hun står og græder.

”Det er over hele situationen. Over mishandlingerne. Vi har levet på gaden. Fra sted til sted. Uden mad og uden vand. Vi har ikke sovet. Vi har ikke været i bad og har ikke kunnet vaske tøj,” forklarer Mahmoud og Dahra skiftevis fra deres hvilepause i rabatten.

Her midt på en af Mosuls sønderbombede hovedgader, hvor de taknemmeligt, men grådigt tager imod de flasker vand, vi har til

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.