Efter Brexit: Johnson og Farage flygter fra den synkende skude

”I stedet for at udvikle en plan, forlader de skuden” har kritikken lydt mod Boris Johnson og Nigel Farage den seneste uge

Politikere må tage konsekvensen af deres egne handlinger, som voksne mennesker sædvanligvis gør, lyder kritikken mod Nigel Farage og Boris Johnson.
Politikere må tage konsekvensen af deres egne handlinger, som voksne mennesker sædvanligvis gør, lyder kritikken mod Nigel Farage og Boris Johnson. Foto: Frederick Florin.

To uger efter folkeafstemningen om Storbritanniens EU-medlemskab har de to største fortalere for en Brexit overladt landets fremtid i hænderne på andre. Den tidligere London-borgmester Boris Johnson valgte i sidste uge ikke at gå efter posten som premierminister og leder af De Konservative, og i mandags meddelte Nigel Farage, at han trækker sig som leder af uafhængighedspartiet Ukip.

Det har blandt andre fået EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker til at beskylde Boris Johnson og Nigel Farage for ikke at tage ansvar.

”I stedet for at udvikle en plan, forlader de skuden,” sagde Jean-Claude Juncker i tirsdags i Europa-Parlamentet ifølge britiskeBBC og tilføjede, at de to Brexit-frontfigurer ikke bør opfattes som patrioter.

”Patrioter træder ikke tilbage, når tingene spidser til; de bliver,” sagde kommissionsformanden.

Og de liberales gruppeleder i parlamentet, belgieren Guy Verhofstadt, sammenlignede Johnson og Farage med rotter, der forlader det synkende skib.

Nigel Farage forklarede i mandags sin retræte med, at han aldrig har ønsket at være karrierepolitiker, men at hans mål udelukkende har været at få Storbritannien ud af EU. Det er lykkedes.

”Under folkeafstemningen sagde jeg, at jeg ville have mit land tilbage, nu vil jeg have mit liv tilbage,” sagde han på en pressekonference i London.

Den britiske tabloidavis The Sun, der bakkede op om en Brexit, mener, at Nigel Farage ”efterlader sig et imponerende eftermæle”:

”Han har afsluttet sin karriere som en historisk mere betydningsfuld politiker end Gordon Brown, Ed Miliband, Nick Clegg, William Hague, Michael Howard og en lang række andre. Vi respekterede hans evne til udtrykke folkestemningen, men The Sun har også været meget uenig med ham.”

I The Daily Telegraphs leder er der også ros til Nigel Farages beslutning. Den afgåede Ukip-leder vil gå over i historien som ”en af de mænd, der hjalp Storbritannien ud af EU”, skriver avisen.

”Nigel Farages rolle i at skaffe en folkeafstemning bør blive husket som kronen på værket i hans politiske karriere. Bedriften bliver kun større af, at han – trods adskillige forsøg – aldrig er blevet valgt til Underhuset,” skriver avisen, som dog mener, at hans fravær vil gavne muligheden for, at tilhængere og modstandere af en Brexit nu kan samles i fred og fordragelighed.

Langt de fleste reaktioner på sociale medier, blandt politikere og i medierne handler dog om, at Nigel Farage og Boris Johnson har ledt Storbritannien ud i en historisk krise, og den britiske avisThe Guardian efterlyser derfor ”en mindstegrad af seriøsitet og ansvar” fra de to hovedpersoner i Brexit-kampagnen.

”Politikere må tage konsekvensen af deres egne handlinger, som voksne mennesker sædvanligvis gør. Det er derfor, at Boris Johnsons barnlige opførsel sidste uge og Nigel Farages tilbagetræden er foragtelige handlinger, som hverken bør blive glemt eller tilgivet,” skriver avisen.

På radiostationenLBC undrede den kendte britiske radiovært James O’Brien sig over, hvem der nu skal stilles til ansvar, når to af de ledende Brexit-fortalere er ude af ræset:

”Ansvarlighed var nøgleordet i hele leave-kampagnen. Ansvarlighed, ansvarlighed, ansvarlighed. Og nu har to ud af tre af de største bæster på leave-siden lagt fodboldstøvlerne på hylden og nægtet at spille mere. Hvem skal nu holdes ansvarlig, hvis tingene viser sig ikke at være vidunderlige?”.

AvisenThe Mirror skriver i en leder, at Nigel Farage må tage sin del af ansvaret for den økonomiske, finansielle politiske og sociale skade, han har forvoldt.

”Nigel Farage er en rotte, der forlader den synkende skude, når han selvisk smutter til fordel for et nemmere liv (…) Efter at han har sejlet Storbritannien på grund, skabt usikkerhed og undermineret landets velstand og sikkerhed agter vi at holde Farage ansvarlig, uanset hvor han går hen, og hvad han gør.”