Efter gravfund: Katolske kirker står i brand i Canada

Flere katolske kirker er brændt ned i Canada efter fundet af flere børnegrave ved nedlagt katolsk kostskole for indfødte børn

I sidste uge blev der fundet yderligere 751 umarkerede grave på en anden nedlagt kostskole i provinsen Saskatchewan.
I sidste uge blev der fundet yderligere 751 umarkerede grave på en anden nedlagt kostskole i provinsen Saskatchewan. Foto: Geoff Robins/AFP/Ritzau Scanpix

Bekymringen for muligheden for en målrettet hævnkampagne mod den katolske kirke i Canada vokser, efter at mindst fire kirker i den vestlige del af landet er blevet brændt ned til grunden inden for den seneste uge.

De første to kirker blev sat i brand mandag i sidste uge, og tidligt lørdag morgen lokal tid omsluttede flammer yderligere to katolske kirker, der ligesom de første to var beliggende på et område beboet af stammesamfund tilhørende Canadas oprindelige indianske befolkning.

Kirkebrandene kommer i slipstrømmen på den seneste måneds chokerende offentliggørelse af fundene af jordiske rester af uidentificerede indianske børn i hundredvis af umarkerede grave på nu nedlagte katolske kostskoler, der tog del i Canadas tvangsgenopdragelse af indfødte børn.

I sidste uge oplyste en stammeleder for det oprindelige indianske samfund i provinsen Saskatchewan, at der er fundet 751 umarkerede grave på den katolske Marieval Indian Residential School, der fra 1899 til 1997 tog imod børn fra det oprindelige folk. De oprindelige gravmarkeringer blev ifølge stammelederen, Cadmus De-lorme, fjernet af den katolske kirke, hvilket er en forbrydelse ifølge canadisk lovgivning.

Nyheden kom fire uger efter en lignende meddelelse om fundet af de jordiske rester af 215 kostskolebørn, hvoraf nogle var helt ned til tre år, i umarkerede grave ved en anden skole, Kamloops Indian Residential School, i provinsen British Columbia.

Ingen personer kom til skade ved kirkebrandene, og der er endnu ikke foretaget nogen anholdelser, men politiet betegner hændelserne som ”mistænkelige”. Lederen af Lower Similkameen-indianerstammen, Keith Crow, der var øjenvidne til en af lørdagens kirkebrande, vurderer over for det lokale medie Native News Online, at der kan være en sammenhæng mellem fundet af børnegravene og ødelæggelsen af de katolske kirker.

”Der er megen vrede her lige nu mod den katolske kirke. Der er megen bebrejdelse over, hvad der skete med børnene,” siger Keith Crow.

Premierminister Justin Trudeau siger med henvisning til de nye fund, at Canada må tage ”den smerte og det traume”, som den oprindelige befolkning mærker, på sig. Han kræver også, at pave Frans rejser til Canada og giver en officiel undskyldning på den katolske kirkes vegne.

”Jeg har talt med Hans Hellighed Pave Frans for at gøre ham det klart, hvor vigtigt det er, at han ikke bare giver en undskyldning, men at han giver en undskyldning til oprindelige canadiere på canadisk grund,” siger Trudeau til canadiske medier.

Efter det første fund af 215 umarkerede grave udtrykte pave Frans sin bedrøvelse over ”denne triste affære”, men fremkom ikke med en officiel undskyldning.

De to kostskoler var del af Canadas nu nedlagte kostskolesystem, der fra slutningen af 1800-tallet og frem til 1990’erne adskilte flere end 150.000 indianske børn fra deres familier. Knap to tredjedele af de 130 statsstøttede skoler var drevet af katolske missionærmenigheder, mens andre kristne kirkesamfund stod for driften af de øvrige.

Børnene blev isoleret fra deres familier og fra deres oprindelige sprog og kultur. Ifølge en officiel undersøgelsesrapport fra 2015 blev mange pryglet og seksuelt misbrugt af lærere og medarbejdere på skolerne, og tusinder mistede livet på grund af sygdom, vanrøgt eller overgreb.

Ifølge undersøgelsesrapporten ønskede regeringen at nedbringe omkostningerne ved driften af kostskolerne, og derfor blev der aldrig etableret retningslinjer for behandlingen af de jordiske rester af omkomne børn, og de blev ikke sendt tilbage til familierne. Det er uklart, hvorfor de katolske ledere af skolen i Saskatchewan tilsyneladende fjernede gravsten eller andre gravmarkeringer.