Efter otte år med Obama står Guantanamo stadig

I dag er det 15 år siden, at de første terrormistænkte fanger ankom til Camp Delta-fangelejren i ...

I dag er det 15 år siden, at de første terrormistænkte fanger ankom til Camp Delta-fangelejren i Guantanamo, som Obama lovede at lukke ved sin tiltrædelse for otte år siden. Foto: Brennan Linsley/AP / POLFOTO

Barack Obama lovede som det første efter sin indsættelse at lukke fangelejren Guantanamo. I dag sidder der stadig 55 fanger i lejren

I dag, den 11. januar, er det 15-årsdagen for USA’s kontroversielle fangelejr for terrormistænkte i Guantanamo Bay. Flere gange er udbredt brug af tortur i den kontroversielle lejr blevet afsløret, og da Barack Obama tiltrådte som præsident i januar 2009, var det blandt andet med ordene: ”Det er på høje tid at lukke Guantanamo-lejren.”

Men når Obama om 10 dage træder tilbage fra embedet som verdens mest magtfulde person, vil løftet ikke blot stå uindfriet; hans republikanske afløser, Donald Trump, har givet udtryk for, at de nuværende 55 indsatte snart kan få følgeskab af mange flere.

Den tidligere militærbase på det sydøstlige Cuba blev i kølvandet på terrorangrebet den 11. september 2001 genåbnet som fangelejr for terrormistænkte, og menneskerettighedsorganisationer har lige siden opfordret amerikanerne til at dreje nøglen om på anlægget. I anledning af 15-året minder Amnesty International nu Barack Obama om sit løfte og opfordrer ham til ”at lukke lejren i 11. time.”

Læs artiklen til ende
Læs alle artikler og få papiravisen fredag og lørdag i 4 uger. Tilbuddet er gratis og uden binding.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.