Prøv avisen

Efter otte år med Obama står Guantanamo stadig

I dag er det 15 år siden, at de første terrormistænkte fanger ankom til Camp Delta-fangelejren i Guantanamo, som Obama lovede at lukke ved sin tiltrædelse for otte år siden. Foto: Brennan Linsley/AP

Barack Obama lovede som det første efter sin indsættelse at lukke fangelejren Guantanamo. I dag sidder der stadig 55 fanger i lejren

I dag, den 11. januar, er det 15-årsdagen for USA’s kontroversielle fangelejr for terrormistænkte i Guantanamo Bay. Flere gange er udbredt brug af tortur i den kontroversielle lejr blevet afsløret, og da Barack Obama tiltrådte som præsident i januar 2009, var det blandt andet med ordene: ”Det er på høje tid at lukke Guantanamo-lejren.”

Men når Obama om 10 dage træder tilbage fra embedet som verdens mest magtfulde person, vil løftet ikke blot stå uindfriet; hans republikanske afløser, Donald Trump, har givet udtryk for, at de nuværende 55 indsatte snart kan få følgeskab af mange flere.

Den tidligere militærbase på det sydøstlige Cuba blev i kølvandet på terrorangrebet den 11. september 2001 genåbnet som fangelejr for terrormistænkte, og menneskerettighedsorganisationer har lige siden opfordret amerikanerne til at dreje nøglen om på anlægget. I anledning af 15-året minder Amnesty International nu Barack Obama om sit løfte og opfordrer ham til ”at lukke lejren i 11. time.”

Af en pressemeddelelse fra organisationen fremgår det, at 45 af de 55 indsatte i Guantanamo-lejren sidder indespærret, selvom der ikke foreligger en sigtelse mod dem. Det er i strid med menneskerettighedskonventionerne, og det samme er den dokumenterede brug af torturmetoder som den simulerede druknetortur, waterboarding, der er blevet benyttet som led i forhør af lejrens indsatte.

Siden lejrens åbning i 2002 har omkring 800 fanger været tilbageholdt i Guantanamo. Flere end 540 blev løsladt under Obamas forgænger, Georg W. Bush. De løsladte er ifølge avisen The New York Times blevet udleveret til 58 forskellige lande. Flest er rejst til Afghanistan og Saudi-Arabien, som i maj 2016 havde modtaget henholdsvis 203 og 134 løsladte. Men de resterende fanger har det været svært at få retsforfulgt i USA eller udleveret til andre lande.

Den kommende amerikanske præsident, Donald Trump, har svoret, at ”lejren igen skal fyldes op”, og også givet udtryk for, at han vil arbejde for at genindføre waterboarding samt strengere former for tortur. Sidstnævnte udsagn modererede han ifølge det amerikanske medie USA Today i november, hvor han gav udtryk for, at USA skal overholde konventionerne. Det står derfor hen i det uvisse, hvad skæbnen bliver for de indsatte i Guantanamo, men meget tyder på, at de bliver, hvor de er.