Prøv avisen
Rusland-analyse

Efter annekteringen af Krim er turen kommet til Azovhavet

Den seneste knopskydning på denne nye kolde krig kom i den forløbne weekend ved Kertj-strædet, hvor russiske myndigheder beskød og tilbageholdt tre ukrainske flådefartøjer og deres 23-mand store besætninger. Foto: Stringer/Ritzau Scanpix

Ruslands angreb på ukrainske flådefartøjer i weekenden viser, at landets jerngreb om Ukraine er styrket fem år efter, at Ukrainekonflikten begyndte

I morgen er det præcis fem år siden, at den daværende ukrainske præsident, Viktor Janukovitj, mødte op i den litauiske hovedstad, Vilnius, til EU-topmøde. EU havde sat scenen for Janukovitj, der - efter den oprindelige plan - skulle have underskrevet en historisk associeringsaftale mellem EU og Ukraine dagen efter. Det kom ikke til at ske.

Rusland havde i opløbet til topmødet lagt maksimalt pres på Ukraine og tilbudt både finansiel støtte til den ukrainske stat samt gunstigere gaspriser, hvis landet ikke underskrev associeringsaftalen – et tilbud, Janukovitj ikke sagde nej til. Dermed begyndte et forløb, der skulle vise sig historisk i form af en politisk lavine, der førte til ukrainsk statssammenbrud, Ruslands annektering af Krim, russisk-ukrainsk krig i Østukraine og begyndelsen på den nye kolde krig mellem Rusland og Vesten.

Den seneste knopskydning på denne nye kolde krig kom i den forløbne weekend ved Kertj-strædet, hvor russiske myndigheder beskød og tilbageholdt tre ukrainske flådefartøjer og deres 23-mand store besætninger. Både Rusland og Ukraine tog mandag sagen op i FN og den ukrainske præsident, Petro Poroshenko, fik samme dag trumfet en 30-dages militær undtagelsestilstand for 10 af landets provinser igennem det ukrainske parlament.

Sagen demonstrerer, hvordan Rusland i stigende grad holder Ukraine i jerngreb, og hvordan Vestens støtte til Ukraine er vigende, samtidig med at Vesten kommer til kort, når det gælder om at opretholde internationale regler over for Ruslands nærområde.

Episoden i Kertj-strædet er en direkte udløber af Ruslands annektering af Krim. Kertj-strædet er indsejlingen til Azov-havet, hvor man på den ene side har Rusland og på den anden Krim. For Ukraine er Kertj-strædet og Azovhavet indgangen til havnen i Mariupol, der er Ukraines havneby for Donbass-området.