Prøv avisen

Efter sønnens selvmord kæmper far nu for andres liv. Han er ikke den eneste

Den britiske student havde fortalt flere læger om sine selvmordstanker, men blev ikke taget alvorligt. Hans forældre anede ikke, at sønnen på få uger havde udviklet en alvorlig depression. Siden har faren, der arbejder som ejendomskonsulent, viet sit liv til at mindske antallet af selvmord. Foto: Ritzau Scanpix/Iris

Private organisationer skyder op rundt om i verden, hvor sundhedssystemer svigter i forebyggelsen af selvmord

Det var en kold, klar morgen, ”en mandag som alle andre mandage”, som Steve Mallen fortæller, indtil ”der var nogen, der bankede hårdt på døren”. To betjente kom for at fortælle, at hans 18-årige søn Edward havde taget livet af sig selv på vej til engelske Cambridge, hvor han skulle være startet på universitetet.

Den britiske student havde fortalt flere læger om sine selvmordstanker, men blev ikke taget alvorligt. Hans forældre anede ikke, at sønnen på få uger havde udviklet en alvorlig depression. Siden har Steve Mallen, der arbejder som ejendomskonsulent, viet sit liv til at mindske antallet af selvmord.

”Hvis jeg havde vidst bare 10 procent af, hvad jeg ved nu, så havde min søn stadig været i live,” sagde han i en dokumentarudsendelse på BBC i august.

Han har skabt organisationen Zero Suicide Alliance, der blandt andet arbejder på at få det britiske sundhedssystem til at indføre en offensiv screening-metode, der har givet gode resultater i Detroit i USA.

Zero Suicide Alliance er en af mange organisationer verden rundt, der alle har det tilfælles, at de er startet af pårørende til mennesker, som har taget livet af sig selv. På torsdag vil tusinder af australiere deltage aktivt i RU OK?-Day (er du o.k.?-dagen) – en kampagne, der nu kører på niende år for at få australierne til at spørge andre, om de er o.k. Den blev startet af Gavin Larkin, hvis far begik selvmord.

I Canada rejser den 18-årige studerende Noah Irvine landet rundt for at tale med så mange politikere som muligt. Han vil have vedtaget en national handlingsplan for forebyggelse af selvmord. Hans mor tog livet af sig selv, da han var fem år gammel. Han har talt med premierminister Justin Trudeau og fået opbakning fra en lang række parlamentsmedlemmer til sit forehavende.