Prøv avisen

Efter sønnens selvmord kæmper far nu for andres liv. Han er ikke den eneste

Den britiske student havde fortalt flere læger om sine selvmordstanker, men blev ikke taget alvorligt. Hans forældre anede ikke, at sønnen på få uger havde udviklet en alvorlig depression. Siden har faren, der arbejder som ejendomskonsulent, viet sit liv til at mindske antallet af selvmord. Foto: Ritzau Scanpix/Iris

Private organisationer skyder op rundt om i verden, hvor sundhedssystemer svigter i forebyggelsen af selvmord

Det var en kold, klar morgen, ”en mandag som alle andre mandage”, som Steve Mallen fortæller, indtil ”der var nogen, der bankede hårdt på døren”. To betjente kom for at fortælle, at hans 18-årige søn Edward havde taget livet af sig selv på vej til engelske Cambridge, hvor han skulle være startet på universitetet.

Den britiske student havde fortalt flere læger om sine selvmordstanker, men blev ikke taget alvorligt. Hans forældre anede ikke, at sønnen på få uger havde udviklet en alvorlig depression. Siden har Steve Mallen, der arbejder som ejendomskonsulent, viet sit liv til at mindske antallet af selvmord.

”Hvis jeg havde vidst bare 10 procent af, hvad jeg ved nu, så havde min søn stadig været i live,” sagde han i en dokumentarudsendelse på BBC i august.

Han har skabt organisationen Zero Suicide Alliance, der blandt andet arbejder på at få det britiske sundhedssystem til at indføre en offensiv screening-metode, der har givet gode resultater i Detroit i USA.

Zero Suicide Alliance er en af mange organisationer verden rundt, der alle har det tilfælles, at de er startet af pårørende til mennesker, som har taget livet af sig selv. På torsdag vil tusinder af australiere deltage aktivt i RU OK?-Day (er du o.k.?-dagen) – en kampagne, der nu kører på niende år for at få australierne til at spørge andre, om de er o.k. Den blev startet af Gavin Larkin, hvis far begik selvmord.

I Canada rejser den 18-årige studerende Noah Irvine landet rundt for at tale med så mange politikere som muligt. Han vil have vedtaget en national handlingsplan for forebyggelse af selvmord. Hans mor tog livet af sig selv, da han var fem år gammel. Han har talt med premierminister Justin Trudeau og fået opbakning fra en lang række parlamentsmedlemmer til sit forehavende.

På verdensplan foregår der et selvmord hvert 40. sekund. På en konference i Gent i Belgien i sidste uge, hvor mange af verdens forskere i selvmord var samlet, fortalte professor David Gunnell fra Bristol Universitet, at der på et år er 780.000 selvmord og 16 millioner selvmordsforsøg. Ifølge Eurostat er der 56.000 selvmord årligt inden for EU.

I Storbritannien er selvmord den hyppigste dødsårsag for mænd under 50 år. Og det er den næsthyppigste dødsårsag blandt alle verdens unge efter trafikulykker.

På konferencen i Gent blev det nævnt, at hvert selvmord anslås at påvirke livet for et sted mellem 60 og 135 andre mennesker, og en undersøgelse fra University College i London viser, at disse mennesker har en øget risiko på 65 procent for også selv at ende med at forsøge at tage livet af sig selv.

”Hvis vi kan forhindre selvmord, så får vi ikke kun et lykkeligere samfund, men vil spare millioner. Hvert selvmord koster det britiske samfund 1,5 millioner pund (næsten 12,5 millioner kroner),” som Steve Mallen påpeger over for BBC.

De mange ngo’er, der arbejder for at forebygge selvmord verden rundt, hvor sundhedsvæsenet ikke slår til, bliver indimellem kritiseret for at have en uprofessionel tilgang. Men en af forskerne på konferencen i Belgien, Eva Dumon fra Gent Universitet, har tidligere slået fast, at meget af kritikken er nonsens. Det er for eksempel en myte, at man ikke må tale om selvmord med mentalt sårbare.

”At tale om selvmordstanker og -planer øger ikke følelsen af håbløshed eller viljen til at begå selvmord. Tværtimod, så kan en åben snak være en effektiv forebyggelse og terapi. At tale om selvmord kan redde liv, hvis man foreslår vedkommende at søge hjælp,” skriver hun i en artikel for Euregenas, European Regions enforcing actions against suicide (et EU-støttet projekt, hvor regioner arbejder for at vedtage politikker til at forhindre selvmord).

Ny statistik fra USA afslørede i juni, at antallet af selvmord er steget med 25 procent siden årtusindskiftet. Golden Gate Bridge i San Francisco er berygtet som et af de steder, mange vælger. Kevin Briggs, der i 17 år arbejdede som trafikbetjent på broen, har været kaldt ud til hundreder af selvmords-truede og har reddet næsten dem alle.

”De vil bare have, at der er en, der vil lytte. Ikke bebrejde eller argumentere. Bare lytte,” fortæller han til BBC.

Briggs har i årevis arbejdet for at få et net sat op under den berømte bro. Det arbejde gik endelig i gang her i august:

”Jeg håber, at det vil stoppe selvmord fra Golden Gate Bridge.”