Prøv avisen
Nyhedsanalyse

Efter Trumps State of the Union-tale: Washington koger af ringeagt

Præsident Trump brugte talen til at bryste sig af det, som han beskriver som USA’s økonomiske og sjælelige opblomstring under hans ledelse. Han tog æren for nationens stærke økonomi og lave ledighed, altimens han skildrede det kommende valgopgør mod Demokraterne som en kamp for at standse socialismens fremfærd i USA. Foto: Leah Millis/Reuters/Ritzau Scanpix

Donald Trumps store tale om nationens tilstand blotlægger begge partiers gensidige ringeagt for hinanden og bebuder en dramatisk valgkamp, som præsidenten lige nu er favorit til at vinde

Donald Trumps tredje tale om nationens tilstand vil fortrinsvist blive husket for den isnende kulde mellem præsidenten og den demokratiske formand for Kongressen, Nancy Pelosi, der som reglerne foreskriver sad bag ham under fremførelsen.

Da Trump resolut spadserede op til talerstolen i kongressalen for at begynde talen foran de forsamlede kongresmedlemmer, senatorer, højesteretsdommere, militærledere, ministre og særligt inviterede gæster, ignorerede han Pelosis udstrakte hånd. Da han afsluttede talen, svarede Pelosi igen ved yderst forsætligt at rive sin kopi af præsidentens tale itu foran millioner af formentlig forbløffede tv-seere.

Donald Trump og Nancy Pelosi er politiske modstandere, og de seneste tre års brydekampe imellem dem kom til fuld udfoldelse, da det demokratiske flertal i Repræsentanternes Hus for knap syv uger siden valgte at stille præsidenten for en rigsret. Men både præsident og partiledere forventes at holde på formerne og den gode tone under højtidelige begivenheder såsom den årlige tale om nationens tilstand. Den gensidige udvisning af ringeagt, som var på skue under talen natten til onsdag dansk tid, er uden fortilfælde og for mange amerikanere et nedslående vidnesbyrd om Washingtons dybe tillidskrise. Den er også et varsel til amerikanerne om, at valgkampen op til præsidentvalget i november bliver endnu mere dramatisk og mere beskidt, end amerikanerne er vant til.

Præsident Trumps både krigeriske og følelsesladede tale afspejler, at han har vind i ryggen. Denne uge tegner til at blive en af de bedste i hans præsidentskab. Onsdag slutter hans historiske rigsretssag i Senatet, og der er ikke nogen tvivl om, at han kan forvente en frikendelse. Den kan og vil han bruge til at håne Demokraterne og opildne sine vælgere. Og mandag fik Demokraterne den værst tænkelige begyndelse på deres primærvalgproces, da partiet måtte udskyde offentliggørelsen af udfaldet af partiafstemningerne i delstaten Iowa takket være tekniske problemer. Dette risikerer at svække tilliden til både partiet og til valgresultatet og giver Trump-kampagnen lejlighed til at erklære Demokraterne svage, uorganiserede og uegnede til at lede USA.

Dertil kommer, at en ny meningsmåling fra Gallup giver Donald Trump den hidtil største vælgeropbakning, som han endnu har oplevet i sin tid som præsident. Ifølge målingen billiger hele 49 procent af amerikanerne – og 94 procent af de republikanske vælgere – hans indsats i embedet. Målingen er endnu et håndgribeligt bevis på, at Donald Trump i al væsentlighed har overtaget magten med Det Republikanske Parti og kan forvente hele partiapparatet bag sig op til valget.

Præsident Trump brugte talen til at bryste sig af det, som han beskriver som USA’s økonomiske og sjælelige opblomstring under hans ledelse. Han tog æren for nationens stærke økonomi og lave ledighed, altimens han skildrede det kommende valgopgør mod Demokraterne som en kamp for at standse socialismens fremfærd i USA.

Præsidenten fremhævede også, at han fortsat vil arbejde for at begrænse tilstrømningen af migranter til USA, og han mindede sine socialt konservative vælgere om sit løfte om at kæmpe deres sag, da han gav tilsagn om at bevare retten til bøn i offentlige skoler og opfordrede Kongressen til at bandlyse aborter sent i svangerskabet. Sidstnævnte er en populær sag blandt mange amerikanske vælgere, og til at illustrere sin pointe havde han inviteret en to-årig pige, Ellie Schneider, der overlevede at blive født blot 21 uger og seks dage gammel, og hendes mor til at overvære talen i Kongressen.

Demokraterne satser på, at Donald Trumps usandheder og uhyrligheder vil koste ham genvalg i november. Men hans tale til nationen var, trods flere overdrivelser og tvivlsomme påstande, effektiv. Den står som en påmindelse af, at Trump befinder sig i en styrkeposition, og at hans præsidentskab for mange amerikanere ikke ser så ringe ud endda.

Bag Donald Trump sad Nancy Pelosi, der demonstrativt rev sin version af præsidentens tale i stykker, givetvis provokeret af indholdet men også af det faktum, at præsidenten ignorerede Pelosis fremstrakte hånd, før han begyndte sin tale. Foto: Jonathan Ernst/Reuters/Ritzau Scanpix