Efterforsker i Sri Lanka: IS stod ikke bag påskeangreb

258 personer mistede livet under koordinerede angreb mod luksushoteller og kirker i Sri Lanka i påsken.

Pårørende deltager ved begravelsen for et af de mange ofre for angrebene påskedag i Sri Lanka. 258 personer blev dræbt. (Arkivfoto)
Pårørende deltager ved begravelsen for et af de mange ofre for angrebene påskedag i Sri Lanka. 258 personer blev dræbt. (Arkivfoto). Foto: Athit Perawongmetha/Reuters.

Islamisk Stat stod ikke bag de koordinerede bombeangreb, der i påsken kostede 258 personer livet i Sri Lanka.

Det oplyser en ledende efterforsker onsdag ifølge nyhedsbureauet AFP.

Islamisk Stat har ellers tidligere taget skylden for angrebene, som ramte både kirker og luksushoteller.

Angrebene blev udført af lokale islamister, som dog var inspireret af Islamisk Stat, lyder det fra leder af politiets efterforskning i Sri Lanka Ravi Seneviratne.

- De fulgte IS' ideologi, men vores efterforskning har ikke kunnet påvise nogen forbindelse mellem dem, sagde Ravi Seneviratne onsdag under en høring.

Han påpegede samtidig, at gruppen, der planlagde og udførte angrebene, havde overbevist Islamisk Stat om at tage skylden for angrebene.

Forud for bombeangrebene, som fandt sted den 21. april, havde lederen af gruppen, Zahran Hashim, lavet en video sammen med sine medsammensvorne, hvor de svor troskab til IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi.

Islamisk Stat offentliggjorde optagelsen to dage efter de koordinerede angreb.

Et par dage senere ransagede politiet i Sri Lanka den adresse, hvor videoen var optaget. De beslaglagde blandt andet et IS-flag, som var blevet brugt som bagtæppe.

Under efterforskningen er det kommet frem, at gerningsmændene under angrebene 21. april - påskedag - brugte samme type sprængstof, som Islamisk Stat menes at anvende.

Ifølge militæret i Sri Lanka har medlemmer af gruppen, der kaldte sig National Thowheeth Jama'ath, formentlig fået hjælp fra udlandet til at samle bomber med sprængstoffet TATP.

TATP kaldes ofte "Satans mor". Det er kendt, at det anvendes af voldelige ekstremister.

Angrebene i Sri Lanka ramte tre kirker, tre luksushoteller og yderligere to mål med selvmordsbomber. Blandt de dræbte var tre danske børn.

/ritzau/