Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Egne fællesskaber vejer tungest i nytårstaler

Det kinesiske folk er ”det solide fundament under landet”, og Xi Jinpings vigtigste kilde til tryghed i hans regeringsarbejde, sagde han. Den russiske præsident, Vladimir Putin, appellerede også til det russiske folk. Det er folket, der har ressourcerne til at bringe Rusland frem, til at hæve levestandarden og løse landets problemer. Foto: Ju Peng og Mikhail Klimentjev/Ritzau Scanpix

Den danske statsministers nytårsbudskab om internationalt samarbejde var en sjælden opfordring på verdensplan

Berlin er ikke blot den hovedstad, der ligger geografisk tættest på København – det er også den hovedstad, der nytårsaften var politisk tættest på Danmark. Hvor flertallet af verdens politiske ledere mest holdt sig på skåltale-niveau med deres ønsker om stabilitet og fred i verden, lød den tyske forbundskansler, Angela Merkels, nytårstale som et ekko af den danske statsminister Lars Løkke Rasmussens (V). Eller omvendt.

Som Lars Løkke Rasmussen brugte Angela Merkel en stor del af sin tale til at pege på nødvendigheden af internationalt samarbejde i en verden præget af splittelse. Og som ham mindede hun om de to verdenskrige og den erfaring, de har givet: at globale udfordringer bedst løses, når lande viser forståelse for hinanden og tager hensyn til hinanden.

”Klimaforandringer, regulering af migration og kampen mod international terrorisme. Det er i vores egen interesse at løse alle disse problemer, og det gør vi bedst, når vi tager andres interesser med i betragtning. Det er læren af det forgangne århundredes to verdenskrige. Ikke alle deler den overbevisning i dag. Garantien for internationalt samarbejde er under pres,” sagde Merkel.

Den tyske regeringschef lovede, at Tyskland vil gøre sit til, at EU kan blive et mere robust og beslutsomt samarbejde, så unionen kan fortsætte med at være ”et projekt for fred, velfærd og sikkerhed”.

Evnen til samarbejde, ikke mindst i EU, blev også fremhævet af den finske præsident, Sauli Niinistö. Han advarede mod, at Europa falder fra hinanden i skænderi over sine egne værdier.

”Vi risikerer at miste noget centralt ved det repræsentative demokrati: evnen til at forene forskellige synspunkter. Og på samme tid evnen til at lytte og forsøge at forstå andres synspunkter, også selvom vi ikke deler dem,” sagde Sauli Niinistö.

Både i Frankrig og Storbritannien mærker man netop nu, hvad det indebærer, hvis der er stor politisk uenighed. De gule veste og Brexit hiver og slider på hver sin måde samfundene fra hinanden, og såvel den franske præsident, Emmanuel Macron, som den britiske premierminister, Theresa May, fokuserede da også først og fremmest på de nationale udfordringer i deres nytårstaler. Der er behov for at stå sammen, der er behov for nationalt fællesskab.

”Hvis vi kan finde sammen i 2019, ved jeg, at vi få en succes ud af det, der ligger foran os, og bygge et land, der virkelig fungerer for hver eneste af os,” sagde Theresa May.

Emmanuel Macron ønskede sig også national enhed, men ikke baseret på tilfældige demonstranter, der hævder at tale på ”folkets vegne”.

”Nogle bruger det påskud, at de taler i folkets navn – men hvilket folk? Hvor? Hvordan?,” spurgte han retorisk.

Lars Løkke Rasmussen nævnte i sin nytårstale direkte USA, Rusland og Kina som lande, der er med til at svække det internationale samarbejde.

”Det bekymrer mig, når USA er sig selv nok,” sagde han blandt andet.

Bekymringen deles ikke på den anden side af Atlanter-havet. Her holdt præsident Donald Trump ikke en egentlig nytårstale, men på Twitter lovede han alle amerikanere, ”der ikke lider af Trump-forvirring-syndrom” et ”fantastisk 2019”.

”Tag det roligt og nyd turen. Der sker store ting i vores land,” skrev Trump.

Store ting er også på vej i Kina, sagde præsident Xi Jinping. Han garanterede, at de seneste 40 års arbejde med at reformere og åbne Kina mod verden vil fortsætte, og Kinas vilje til at sikre verdensfreden og den fælles globale udvikling vil være uændret. Med respekt for landets suverænitet.

”Når vi åbner vores øjne for at iagttage verden, bliver vi mødt af store forandringer – forandringer uden sidestykke i 100 år. Men uanset, hvor meget den internationale situation ændrer sig, vil Kinas selvtillid og vilje til at sikre sin nationale suverænitet og sikkerhed ikke ændre sig,” sagde Xi Jinping.

Den kinesiske præsident takkede flere gange undervejs i sin tale kineserne for deres enorme indsats for at udvikle landet. Det kinesiske folk er ”det solide fundament under landet”, og Xi Jinpings vigtigste kilde til tryghed i hans regeringsarbejde, sagde han.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, appellerede også til det russiske folk. Det er folket, der har ressourcerne til at bringe Rusland frem, til at hæve levestandarden og løse landets problemer.

”Vi har aldrig haft og vil aldrig have nogle hjælpere. Det er derfor, det er vigtigt for os at være et forenet, fælles og stærkt hold,” sagde præsident Putin blandt andet.

I det FN, hvor verdens lande blandt andet søger sammen for at skabe det internationale samarbejde, som Lars Løkke Rasmussen efterlyser, var generalsekretær António Guterres i det pessimistiske hjørne i sin nytårstale. Alarmknappen lyser, sagde han.

”Det er foruroligende tider for mange. Vores verden undergår en hård prøve.”

Men FN giver ikke op, lovede han:

”Når det internationale samarbejde lykkes, vinder verden.”

”Når vi åbner vores øjne for at iagttage verden, bliver vi mødt af store forandringer – forandringer uden sidestykke i 100 år. Men uanset, hvor meget den internationale situation ændrer sig, vil Kinas selvtillid og vilje til at sikre sin nationale suverænitet og sikkerhed ikke ændre sig,” sagde Xi Jinping, Kinas præsident. – Foto: Ju Peng/Xinhua/Ritzau Scanpix
”Vi har aldrig haft og vil aldrig have nogle hjælpere. Det er derfor, det er vigtigt for os at være et forenet, fælles og stærkt hold,” sagde den russiske præsident, Vladimir Putin. – Foto: Mikhail Klimentjev/ Sputnik/Kreml Pool/AP/Ritzau Scanpix
”Klimaforandringer, regulering af migration og kampen mod international terrorisme. Det er i vores egen interesse at løse alle disse problemer, og det gør vi bedst, når vi tager andres interesser med i betragtning. Det er læren af det forgangne århundredes to verdenskrige,” sagde Angela Merkel, den tyske forbundskansler. – Foto: John MacDougall/AP/Ritzau Scanpix