Prøv avisen

Egypten giver kristne ret til at vedstå deres tro

15 konvertitter, der alle var konverteret fra kristendom til islam, har nu fået rettens ord på igen at lade sig registrere som kristne. - Foto: .

Den egyptiske højesteret giver kristne, der tidligere er konverteret til islam, retten til atter at blive registreret som kristne. Men muslimsk-fødte kan fortsat ikke gå over til kristendommen

Egyptens højesteret bliver bifaldet af Egyptens kristne og menneskerettighedsorganisationer, efter at den med en skelsættende dom har besluttet at give 15 konvertitter retten til at lade sig registrere som kristne. De 15 er alle konverteret fra kristendom til islam, men ønsker nu at konvertere tilbage til kristendom. Og for nylig fik de højesterets godkendelse.

Den egyptiske advokat Peter al-Naggar, der repræsenterer 458 lignende sager, ser højesterets kendelse som et stort fremskridt til trods for, at der stadig er heftig debat om en række konverteringssager.

De egyptiske myndigheder ser nemlig forskelligt på de borgere, der ønsker at konvertere tilbage til den kristendom, de engang forlod, og så de muslimsk-fødte borgere, der ønsker at blive kristne.

I januar 2008 underkendte højesteret den egyptiske konvertit Muhammed Hegazys ønske om at blive registreret som kristen med en kendelse, der fastslår, at islam er den sidste og perfekte af de store religioner, og at det ikke er muligt at forlade islam.

Han kan tro på, hvad han vil, men på papiret vil han altid forblive muslim, skal den egyptiske dommer ifølge tidsskriftet Middle East Times have sagt under retssagen.

Den kendelse bliver nu udfordret for anden gang af den 56-årige Maher al Gohary, der hævder, at han konverterede fra islam til kristendom for 34 år siden. Han har som den anden egypter lagt sag an for at blive godkendt af myndighederne som kristen.

Ifølge Maher al Gohary lægger han sag an nu, fordi myndighederne for alvor er begyndt at presse ham via afhøringer og chikane. Men også fordi han ikke kan acceptere højesterets kendelse i sagen om Muhammed Hegazy.

Jeg var meget overrasket over højesterets afvisning af Hegazys sag. Det strider imod alle internationale konventioner, egyptisk lov såvel som islamisk lov, som garanterer trosfrihed, siger Nabil Ghobreyal, der er en af de advokater, der repræsenterer Maher al Gohary.

Antallet af kristne i Egypten anslås til omkring 10 procent af den samlede befolkning på 76 millioner.

Der findes ingen officiel opgørelse over, hvor mange muslimer, der ønsker at konvertere til kristendom, men ifølge kilder i det kristne koptiske samfund i Egypten er her tale om flere hundrede sager.

allan@kristeligt-dagblad.dk