Prøv avisen

Egypten i oprør: Undtagelsestilstand i en måned

Egyptiske myndigheder har beordret militæret til at hjælpe med at sørge for sikkerheden i landet. Foto: Narciso Contreras Denmark

Egyptens midlertidige præsidentskab indfører undtagelsestilstand, og mindst 95 er dræbt over hele landet

Det egyptiske præsidentskab har erklæret undtagelsestilstand i Egypten, hvor mindst 95 er døde onsdag, efter sikkerhedsstyrker angreb demonstranter i Kairo og flere andre byer landet over.

Undtagelsestilstanden blev indført onsdag eftermiddag, og den gælder ifølge statslige medier foreløbigt for en måned.

Samtidig har egyptiske myndigheder beordret militæret til at hjælpe indenrigsministeriet med at sørge for sikkerheden i landet.

Senere meddelte Egyptens regering via en talsmand på statsligt tv, at der også indføres udgangsforbud fra syv aften til seks morgen i en måned frem. Forbuddet gælder 12 provinser i landet, deriblandt Kairo.

Det egyptiske sundhedsministerium meddeler, at dødstallet efter sammenstødene er 149. Hundredvis er kvæstede.

Sikkerhedsstyrker åbnede ild mod demonstranterne, og flere områder i byen er præget af kaos.

Også to udenlandske journalister har mistet livet. En britisk kameramand fra Sky News og en reporter fra Xpress, der hører under det Dubai-baserede medie Gulf News.

Volden er eskaleret som konsekvens af, at myndighederne besluttede at rydde to store lejre, hvor tilhængere af den afsatte præsident Mohamed Mursi har holdt til siden 3. juli, da han blev fjernet af militæret.

De har trods advarsler nægtet at forlade de to områder, indtil Mursi blev genindsat på præsidentposten.

Militærets beslutning om at fjerne Mursi har skabt en stigende polarisering af Mellemøstens mest folkerige nation mellem tilhængere af Det Muslimske Broderskab og grupperinger, som støtter det mere sekulært indstillede militærstyre.

Onsdag morgen gik politiet iført gasmasker ind i området omkring moskeen Rabaa al-Adawiya, hvor pro-Mursi-folk har boet i over en måned.

Politiet skød med tåregas, og det kom til voldelige sammenstød med mange døde til følge. Blandt de omkomne er både børn og voksne.

Også andre steder i landet har der været voldsomme sammenstød. I provinsen Fayoum er mindst 17 personer døde, og fem har mistet livet i Suez.

Egyptens præsident indfører undtagelsestilstand REUTERS/Asmaa Waguih Foto: Asmaa Waguih