Egyptens koptere angrebet palmesøndag

Med få timers mellemrum blev to koptiske palmesøndagsgudstjenester mål for blodige angreb, Det ene i kopternes store katedral i Alexandria kort tid efter at det koptiske overhoved, pave Tawadros II, havde forladt stedet

 I den koptiske Sankt Georgs kirke i byen Tanta, der ligger i Nildeltaet halvvejs mellem Kairo og Alexandria, blev en bombe bragt til sprængning midt under messen. Kirken var fyldt, og mindst 26 mennesker blev dræbt på stedet og over 70 kvæstede.
I den koptiske Sankt Georgs kirke i byen Tanta, der ligger i Nildeltaet halvvejs mellem Kairo og Alexandria, blev en bombe bragt til sprængning midt under messen. Kirken var fyldt, og mindst 26 mennesker blev dræbt på stedet og over 70 kvæstede. . Foto: Nariman El-Mofty/AP.

Med få timers mellemrum blev to kristne menigheder i Egypten i går hårdt ramt af bombeterror.

I den koptiske Sankt Georgs kirke i byen Tanta, der ligger i Nildeltaet halvvejs mellem Kairo og Alexandria, blev en bombe bragt til sprængning midt under messen. Kirken var fyldt, og mindst 26 mennesker blev dræbt på stedet og over 70 kvæstede. Det formodes, at bomben var blevet placeret under en kirkebænk.

I tv-optagelser fra palmesøndagsmessen ser og hører man biskoppens liturgiske forsang blive afbrudt af en kæmpe eksplosion efterfulgt af menighedens rædselsskrig. Tv-optagelser og øjenvidner gav blodige beskrivelser af, hvad de så, da røgen i kirken lagde sig.

Få timer senere lød en eksplosion uden for den koptiske Sankt Markus katedral i Alexandria, hvor en selvmordsterrorist sandsynligvis sprængte sig i luften. Mindst 11 mennesker blev dræbt og over 35 kvæstede. Den koptiske kirkes overhoved i Egypten, pave Tawadros II af Alexandria, havde ifølge de egyptiske nyhedsbureauer ledt palmesøndagshøjmessen, men havde forladt Sankt Markus katedralen kort inden angrebet.

Islamisk Stat tog ifølge Associated Press skylden for angrebene, og begge tilfælde falder mistanken mere præcist på Ansar Bait al-Maqdis, en væbnet jihadistisk gruppe, der holder til i den nordlige del af Sinai-halvøen, hvor den jævnligt angriber egyptiske soldater. Gruppen har erklæret sig del af den Islamisk Stat og tog blandt andet i januar sidste år skylden for at have sprængt et russisk charterfly i luften på vej fra Sinaiørkenen. Det har ramt den egyptiske turistindustri hårdt. Egypten har mistet stort set alle indtægter fra turisme.

I midten af december sidste år blev 29 mennesker dræbt ved et lignende bombeangreb i den koptiske Sankt Peters kirke i Egyptens hovedstad Kairo. Ved det angreb tog Islamisk Stat skylden.

Ansar Bait al-Maqdis har også taget ansvaret for en række morderiske angreb på medlemmer af de koptiske menigheder i byerne El-Arish og Rafah i det nordlige Sinai. Mange koptere er flygtet fra deres hjem dér, fordi de føler sig udsat og dårligt beskyttet af de egyptiske myndigheder.

Kopterne er blevet lagt særligt for had af Egyptens islamister, efter at pave Tawadros først gav sin fulde støtte til Egyptens ungdom i forbindelse med de store demonstrationer på Tahrirpladsen i januar 2011, det såkaldte Arabiske Forår.

I 2013 støttede den koptiske leder så åbent den nuværende egyptiske præsident Abdel Fatah al-Sisi, da han tog magten fra sin islamistiske forgænger Muhammad Morsi. Præsident al-Sisi gjorde ved den lejlighed det Islamiske Broderskab ulovligt. Kopterne er islamisternes letteste offer. De udgør omkring ti procent af Egyptens over 90 millioner store befolkning og er den største kristne kirke i det i øvrigt muslimske land.

Tawadros har indledt et nært kirkeligt samarbejde med den katolske pave Frans. Gårsdagens blodige angreb kom, få uger før pave Frans officielt skal besøge Egypten.

Pave Frans sendte i går sin ”dybfølte kondolence til den koptiske kirke og hele det egyptiske folk” og indføjede i palmesøndagmessen på Peterspladsen i Rom en ekstra bøn for de dræbte i Egypten.