Egyptens kvinder skal frigøres med nål og tråd

Den egyptiske filmproducent Maggie Morgan står bag tv-programmet ”Nål og tråd”, der udfordrer landets konservative traditioner og kvindeundertrykkelse

”Selvom vores udsendelser ikke kan ændre situationen for kvinderne nu og her, så kan de vise kvinderne, at de ikke står alene med deres problemer. Der er mange andre, der må finde sig i, at deres mænd, brødre og fædre bestemmer over dem i stort og småt,” siger den kristne egyptiske film- og tv-producer Maggie Morgan, der står bag tv-programmet ”Nål og Tråd”. -
”Selvom vores udsendelser ikke kan ændre situationen for kvinderne nu og her, så kan de vise kvinderne, at de ikke står alene med deres problemer. Der er mange andre, der må finde sig i, at deres mænd, brødre og fædre bestemmer over dem i stort og småt,” siger den kristne egyptiske film- og tv-producer Maggie Morgan, der står bag tv-programmet ”Nål og Tråd”. - . Foto: privat.

Det var først, da hun så hånd efter hånd blive rakt i vejret i auditoriet på Det Amerikanske Universitet i Kairo, at det gik op for Maggie Morgan, at der var mange måder at være barn og ung kvinde på i Egypten.

Underviseren, den berømte kvindelige forfatter, læge og aktivist Nawal El Saadawi, havde spurgt, hvor mange af de tilstedeværende unge kvinder, der var blevet omskåret som børn. Resultatet var chokerende. 

”Jeg sad der og var vokset op i en tryg, fremskridtsvenlig familie og havde dårligt hørt om omskæring før. Jeg kunne i hvert fald slet ikke forestille mig, at det var noget, som nogle af mine medstuderende var blevet udsat for. Det var et chok at erfare, at det var mange af dem faktisk,” fortæller Maggie Morgan, prisbelønnet egyptisk filmproducer og ansvarlig for tv-programmet ”Nål og tråd”, der fokuserer på kvinders rettigheder.

Sammen med barndommens opvækst i Kuwait - hvor der var en knivskarp rangordning af landets mange indvandrere med amerikanere og europæere øverst i hierarkiet, indere og filippinere i bunden og egyptere og andre fra Mellemøsten i midten - skærpede oplevelsen i auditoriet den unge egyptiske kvindes interesse for menneskerettighederne.

En række af hendes film og produktioner kredser om spørgsmålet om lige rettigheder for alle, ikke mindst kvinderne.

Hendes kristne tro har været en væsentlig drivkraft. Hun mener selv, at Gud er ”ret engageret” i menneskerettigheder, og at mennesker, der ønsker at kalde sig kristne, først og fremmest må være optaget af at hjælpe andre til at leve bedre liv.

Et af hendes forbilleder er en kristen kvinde, der driver et fysioterapeutisk center for mentalt handicappede børn. Kvinden bliver opsøgt af mange muslimske mødre, som har måttet kæmpe sig gennem Kairos alt andet end handicapvenlige offentlige trafik med deres handicappede børn. Når de når frem, bliver mødrene vist ind i et rum, hvor de kan hvile sig, mens børnene får behandling.

”Tænk, det må da være noget af det mest kristne. At give mødrene mulighed for at sove. Jeg tror, at det er det, Gud ønsker - at vi tager et konkret ansvar. Kristendom skal udøves. Den skal ikke dyrkes gennem ritualer,” siger Maggie Morgan.

Til hendes frustration møder kvinderne dog ingen opbakning fra de etablerede kristne kirker i Egypten. Ofte tværtimod. Mange af religiøse ledere støtter den konservative familiestruktur.

”De har travlt med at prædike. Og de har travlt med at være forfulgte.”

Hun husker stadig et besøg i en egyptisk landsby, hvor selvmordsraten var alarmerende høj, fordi mange kvinder blev slået af deres mænd. Den lokale præsts svar til de kvinder, der søgte hans hjælp, var et råd til dem om at vende tilbage til deres mænd.

”Noget af det vigtigste er at holde familien intakt. Det gælder om at holde fred i familien. Derfor er noget af det mest kontroversielle i Egypten, når en kvinde siger nej til sin mand. Du skal først og fremmest være sød og artig. Det er vigtigere end at være oprigtig,” siger Maggie Morgan.

”Nål og tråd” bliver sendt på den kristne satellitkanal SAT-7, men har både kristne og muslimske kvinder som seere. Formentlig blandt andet af den grund, at ingen af de muslimske tv-stationer sender debatterende kvindeprogrammer. Her handler det alene om mode, mad og børnestrik.

”Deres formål er at underholde, og det er de gode til. Vores er at bevidstgøre kvinderne,” siger Maggie Morgan.

Programmet har foreløbig kørt siden efteråret 2012 med tre sæsoner på hver 24 udsendelser. Alle udsendelser bringes direkte med gæster i studiet og mulighed for, at seere kan ringe ind med spørgsmål og kommentarer.

De indledes som regel med et filmet indslag, der slår ugens emne an. Det har for eksempel været om tvangsægteskaber, omskæring og vold i hjemmet.

”Selvom vores udsendelser ikke kan ændre situationen for kvinderne nu og her, så kan de vise kvinderne, at de ikke står alene med deres problemer. Der er mange andre, der må finde sig i, at deres mænd, brødre og fædre bestemmer over dem i stort og småt. Mange andre, der bliver chikaneret, slået, voldtaget og tvunget til at gifte sig med en bestemt mand uden at ville det. Og det er et første skridt på vejen til at holde modet oppe og måske turde tage kampen op,” siger Maggie Morgan.Ambitionen med ”Nål og Tråd” er ikke mindst at udfordre kvindernes undertrykkelse af sig selv.”Det farlige er, når man bare finder sig i undertrykkelsen uden at overveje, om det kunne være anderledes. Ikke, at vi regner med at kunne ændre noget med et fingerknips - de fleste af os hænger fast i traditionerne - men det er vigtigt at være bevidst. Bevidstheden er nøglen.”

Målgruppen er kvinder på 18-30 år, hvilket ikke forhindrer både ældre kvinder og mænd i at se med. Mændene dog oftest med vrede kommentarer til følge.

”De brokker sig over, at vi gør deres døtre rebelske,” siger Maggie Morgan.

Hvilket jo også er den slet skjulte mening med programmet, så de vrede bemærkninger får hende ikke til at ryste på hænderne. Og der er mænd, som kommer med positive kommentarer.

Som da en mandlig seer i Saudi-Arabien ringede ind under en udsendelse om påklædning og voldtægt og sagde, at den der med, at det er kvindernes egen skyld, at de bliver forulempet, fordi de er udfordrende klædt, ikke holder vand.

”Han pegede på, hvordan kvinderne i Saudi-Arabien er hyllet ind fra top til tå, men alligevel bliver chikaneret,” siger Maggie Morgan.