Egyptens præsident opfordrer til religiøs revolution

Muslimske ledere verden over må bidrage til kampen mod ekstremisme, lyder det i en tale fra Egyptens præsident Abdel Fattah al-Sisi

Den egyptiske præsident, Abdel Fatah al-Sisi. Arkivfoto.
Den egyptiske præsident, Abdel Fatah al-Sisi. Arkivfoto. Foto: EPA/Egyptian Presidency/Handout.

I kølvandet på terrorangrebene i Paris i sidste uge har muslimer og muslimske organisationer verden over slået fast, at gerningsmændene var terrorister og ikke repræsentanter for deres religion.

Derimod har blandt andre Ayaan Hirsi Ali forleden her i avisen understreget, at den religiøse fundamentalisme, som radikale islamistiske bevægelser udspringer af, netop har rodfæste i islam. Hirsi Ali og andre kritikere i udlandet og herhjemme har gennem tiden efterlyst et internt religiøst opgør med ekstremismen.

Nu kommer opfordringen til selvransagelse også fra en magtfuld person, nemlig den egyptiske præsident Abdel Fattah al-Sisi. Han holdt for nylig en tale på al-Azhar universitetet i Kairo, et historisk sted for sunniislamisk lære. Talen faldt sted i anledning af profeten Muhammeds fødselsdag og få dage inden terrorangrebet i Paris, men kan alligevel være afgørende, lyder det fra iagttagere.

”Vi har brug for en religiøs revolution,” sagde al-Sisi, der opfordrer religiøse ledere til at indlede denne kamp, der skal komme jihadister til livs.

”Verden venter på jeres næste skridt, fordi den islamiske verden rives fra hinanden, den bliver ødelagt, den forsvinder, og den forsvinder mellem vores egne hænder,” lød det fra generaloberst og præsident al-Sisi, der selv er troende muslim, men har kæmpet for at fjerne det mere konservative muslimske broderskab fra magten.

Tv-klip: Se et uddrag af præsidentens tale her

Al-Sisis tale korrumperer islam, lyder det fra politiske modstandere, mens andre lovpriser den modige handling fra ”en politisk leder i hjertet af den islamiske verden”, som Raymond Ibrahim, forfatter og islamforsker, siger det til The American Spectator.

Islamekspert og seniorforsker ved Hudson Institute, USA, Naser Khader ser al-Sisis tale som et meget positivt skridt, der kan få medvind efter terrorangrebene i Paris.

”Det er vist første gang, en arabisk muslimsk magthaver går ud og taler om en religiøs revolution. Al-Sisi er vigtig, fordi han taler fra den sunnimuslimske højborg foran fremtrædende teologer. Hvor den shiitiske islam er mere lokalt forankret i eksempelvis Hizbollah i Libanon, har sunniislam globale ambitioner,” siger Naser Khader,

Han har bidt mærke i al-Sisis kritik af opdelingen mellem muslimer og alle vantro samt ord om, at islam er i krise, hvilket mange muslimer benægter ifølge Naser Khader.

”Man kan ikke reparere det islamiske hus uden at erkende problemet. Når muslimer siger, at terroristerne ikke er muslimer, glemmer man, at Islamisk Stats leder har en doktorgrad i islamisk teologi. Ekstremisterne skal kritiseres og gøres ugyldige af muslimske lærde. Det er her, den store kamp ligger,” siger Naser Khader, der dog savner konkrete tiltag i talen.

Det samme gør lektor Tina Magaard fra Aarhus Universitet, der har forsket i islamisme.

”Hvor liberal er han egentlig? Hvad mener han med ekstremisme? Egyptens militær modtager mange midler fra USA og ønsker at bekæmpe enhver, som vil af med styret,” siger hun.

Tina Magaard har interviewet imamer fra en bred vifte af islamiske trossamfund i Danmark og oplever, at de fleste ikke sætter spørgsmålstegn ved de mest radikale budskaber i Koranen.

”De fleste lægger mest på, at islam er en lovreligion, og mange imamer har svært ved at finde modargumenter til skrifternes budskaber om at omvende resten af verden, i sidste ende med sværdet,” siger Tina Magaard.

Hun mener, at der har foregået en historisk kulturkamp i islam siden religionens fødsel; en kamp, som Vesten med tiden er blevet involveret i og nu oplever blandt andet som direkte angreb på vestlige værdier.