Egyptere vil oprette nazi-parti

En gruppe af egyptiske aktivister har ifølge lokale medier intentioner om at etablere et nazi-parti og forsøger at tiltrække medlemmer via Facebook

Seneste skud på den stammen af nye partier i Egypten, er et egyptisk nazi-parti, der vækker opsigt til trods for, at antisemitiske ytringer i landets medier i årevis har været meget udbredte.
Seneste skud på den stammen af nye partier i Egypten, er et egyptisk nazi-parti, der vækker opsigt til trods for, at antisemitiske ytringer i landets medier i årevis har været meget udbredte. Foto: .

Præsident Hosni Mubaraks fald har åbnet dørene for en bred vifte af nye politiske partier. Seneste skud på den stamme – et egyptisk nazi-parti – vækker opsigt til trods for, at antisemitiske ytringer i landets medier i årevis har været meget udbredte.

Ifølge hjemmesiden Badeel har en tidligere officer i den egyptiske hær, Emad Abdel Sattar, taget initiativ til oprettelsen af nazi-partiet. Emad Abdel Sattar ønsker at tiltrække en række fremtrædende egyptere til det nye parti, som har som mål at løse landets problemer med en et-års plan, og som også mener, at al autoritet bør lægges i hænderne på en stærk præsident.

LÆS OGSÅ: Obama forudser svære dage i arabisk forår

Ifølge dagbladet al-Masri al-Youm har nazipartiet oprettet to Facebook-sider, gennem hvilke man forsøger at tiltrække nye medlemmer. På førstedagen havde nazi-partiet allerede 70 såkaldte medlemmer.

Ifølge al-Masri al-Youm havde Egypten også et nazi-parti under Hosni Mubaraks mangeårige styre, men den autoritære præsident forbød partiet at holde demonstrationer og ytre sig offentligt.

Partiets initiativtager, Emad Abdel Sattar, udtaler, at nazi-partiet er en reaktion mod det kaos, der i øjeblikket hersker i Egypten, hvor religiøse sammenstød hører til dagsordenen.

Det tyske nazi-parti er forsøgt kopieret i den arabiske verden tre gange tidligere. Alle gange i 1930'erne i Libanon, Egypten og Irak.

Emad Abdel Sattar har endnu ikke udtalt sig om nazi-partiets syn på jøder eller andre mindretal, og det står stadig uklart, om den egyptiske version af Hitlers parti deler samme syn på jøder som nazi-Tyskland under Anden Verdenskrig.

Den israelske mellemøst-forsker Mordechai Kedar er af den opfattelse, at det egyptiske nazi-parti først og fremmest har set dagens lys, fordi landet går gennem en meget turbulent politisk periode, hvor alle mulige politiske partier dukker op.

Men andre ser det som et udtryk for mange års såkaldt tålt antisemitisme i Egypten og andre arabiske lande, hvor modstanden til Israel også har en tydeligt anti-semitisk karakter, og hvor Hitlers "Mein Kampf" på arabisk topper på listen over mest solgte bøger.

Den palæstinensiske Hamas-bevægelses manifest er eksempelvis gennemsyret af had til såvel Israel som jøder. Bevægelsens tv-kanal i Gaza omtaler jævnligt jøder som aber og opfordrer til at dræbe jøder, hvor end de befinder sig. Efter Mubaraks fald har nogle af Det Muslimske Broderskabs ledere ved en række lejligheder opfordret til vold mod jøder.

allan@k.dk