Egyptiske kvinder siger nej til jomfrutjek

For mange egyptiske kvinder er kampen for fremtidens Egypten i høj grad et opgør med et mandsdomineret samfund og seksuelle overgreb

Lægens "undersøgelser" af de unge kvinder er ifølge menneskerettighedsorganisationen Amnesty International snarere voldtægt end en nødvendig lægelig behandling.
Lægens "undersøgelser" af de unge kvinder er ifølge menneskerettighedsorganisationen Amnesty International snarere voldtægt end en nødvendig lægelig behandling.

Han vandt. Ahmed Adel, den militære læge, der i løbet af det seneste års demonstrationer i Egypten har foretaget såkaldte jomfrutjek på kvindelige egyptiske demonstranter, blev i sidste uge frikendt af de egyptiske domstole.

LÆS OGSÅ: Islamister skal skrive Egyptens forfatning

På trods af, at hans undersøgelser af de unge kvinder ifølge menneskerettighedsorganisation en Amnesty International snarere skal kategoriseres som voldtægt end en nødvendig lægelig behandling af hensyn til patientens almene tilstand.

På den måde er der ikke meget, der har ændret sig siden tiden under Egyptens nu afsatte præsident, Hosni Mubarak. En tid, hvor tvungne jomfrutjek på unge kvinder både var en ganske almindelig praksis for mandlige læger, men også et socialt tabu i et samfund, hvor skam og kvindeundertrykkelse er i højsædet.

Under Ahmed Adels frikendelse ulmer dog en vrede og en hidtil uset kvindeprotest, der allerede gør op med undertrykkelse og seksuelle overgreb. Også selvom samfundets institutioner halter bagud.

Begrebet jomfrutjek blev bragt frem i det offentlige rum af Samira Ibrahim efter en demonstration i 2011, hvor hun sammen med seks andre kvindelige demonstranter blev tvunget til at få undersøgt, om hendes mødom var intakt. I modsætning til tidligere lignende tilfælde besluttede Samira Ibrahim at lægge sag an mod lægen og gå til medierne for at skabe debat.

Siden har det arabiske oprør fostret noget, der bedst beskrives som arabiske kvinders stadig mere højlydte protest mod seksuelle overgreb og offentlighedens undertrykkelse af disse.

Jeg har betalt en pris for min måde at tackle sagen på. Det er stadig ikke acceptabelt, at en kvinde taler om de overgreb, hun har oplevet, siger Samira Ibrahim.

I december fik Samira Ibrahims sagsanlæg mod Ahmed Adel dog en domstol til at kræve, at militæret standser sine såkaldte jomfrutjek. På den måde har sagen været en succes for Samira Ibrahim, selvom Ahmed Adel ikke blev dømt i sidste ende.

Også i 2011 skabte den 20-årige egyptiske blogger Aliaa al-Mahdy voldsomme reaktioner ved at offentliggøre et nøgenbillede af sig selv på det sociale medie Twitter. Billedet var hendes protest mod den intolerance, der eksisterer mod kvinders seksualitet i Egypten og andre dele af Mellemøsten. I slutningen af november blev hun angrebet og banket af mænd på Tahrir-pladsen.

I løbet af weekenden demonstrerede mere end 200 kvinder i Marokko mod en lov, der giver en mand ret til at slippe for fængselsstraf, hvis han gifter sig med den kvinde, han har voldtaget. Lige som i Egypten er kvindernes protest her inspireret af en reel sag. For en uge siden begik den 16-årige Amina al-Filali selvmord, efter at hun blev tvunget til at gifte sig med den mand, der havde voldtaget hende. Nu tager kvinder i Marokko, lige som i Egypten, et opgør med de kvindediskriminerende love.

I det arabiske Mellemøsten opfordres kvinder ofte til at tie om seksuelle overgreb. I mange tilfælde fordi overgreb af den art bringer skam over ofrets familie. Mødomsoperationer, hvor unge kvinder får påsyet en kunstig mødom, er meget almindelige i store dele af Mellemøsten.

Under demonstrationerne på Tahrir-pladsen i Kairo i 2011 blev hundreder, om ikke tusinder af kvinder ofre for seksuelle overgreb. Lara Logan fra den amerikanske nyhedsstation CBS var en af de vestlige journalister, der blev voldtaget under demonstrationerne.

Hun brød stilheden i maj sidste år ved at tale om hændelsen. Af personlige årsager. Men også for at skabe opmærksomhed om de mange overgreb mod kvinder.

Selv på den yderste israelske venstrefløj, der i årevis har demonstreret sammen med palæstinensere mod den israelske besættelse af Vestbredden er et tabu omkring seksuelle overgreb blevet brudt for nylig.

Efter års tavshed står en række kvinder fra den israelske venstrefløj frem og siger, at seksuelle overgreb er hyppige, når jødiske kvinder og mandlige palæstinensiske demonstranter mødes for at bekæmpe en fælles fjende.