Den tidligere general, der ser det som sin opgave at passe på Israel

Benny Gantz er kendt som en ærkeisraelsk patriot, men vælgerne tvivler på, at den tidligere forsvarschef har formatet til at afløse Netanyahu

Den politiske novice Benny Gantz ser efter en flyvende start på valgkampen ud til at få en hård landing ved valget på tirsdag. –
Den politiske novice Benny Gantz ser efter en flyvende start på valgkampen ud til at få en hård landing ved valget på tirsdag. – . Foto: Corinna Kern/Reuters/Ritzau Scanpix.

Kun otte år gammel gravede han op til Seksdageskrigen i 1967 skyttegrave i baghaven. Endnu inden han selv var trukket i uniform, hjalp han under Yom Kippur-krigen i 1973 soldaterne med at operere et antiluftskytsbatteri. Det var opstillet på markerne i den landsby, hvor han voksede op, og som skulle beskytte en flyvebase i nærheden.

Benjamin Gantz, kaldet Benny, er ærke- israeler. Jordens salt, er han blevet kaldt. Han er formand for det nye parti Blå-Hvid og udfordrer den 9. april Benjamin Netanyahu til posten som Israels næste premierminister.

I et interview med den amerikanske kristne organisation United for Israel, hvor disse citater stammer fra, beskriver den 59-årige tidligere general og forsvarschef Benny Gantz sin barndoms første erfaringer og fornemmelsen af medansvar for Israels forsvar. Det kom nærmest ind med modermælken som en naturlig del af livet, siger han:

”Zionismen kom ind som en naturlig del af min opvækst. Der blev ikke sat så mange ord på, men det lå i luften. Mine forældre var holocaustoverlevende. De mødtes på et flygtningeskib på vej fra Europa til Palæstina. På vejen internerede briterne dem i en lejr på Cypern, hvor de blev gift. Alle, der grundlagde vores landsby, var overlevende fra holocaust. Som stor knægt bad min far mig en dag om en samtale på græsset og sagde: ’Vi har grundlagt landet, nu er det din opgave at passe på det.’”

Gantz havde ikke planer om en lang militærkarriere. Han havde forestillet sig, at han ud over den treårige værnepligt ville gå på officerskursus og blive i militæret i fem-seks år. Han meldte sig som frivillig til faldskærmstropperne, og så tog den ene udfordrende opgave den anden. Militæret blev hans karriere. Han havde aftjent 38 år af sit liv i uniform, inden han i slutningen af januar meldte sig på den israelske politiske scene. Hans sidste post fra 2011 til 2015 var som Israels forsvarschef.

Benny Gantz slutter sig til en række af israelske eksgeneraler, der tog springet til politik: Yitzhak Rabin, Ehud Barak og Ariel Sharon blev alle premierministre. Rabin og Barak var formænd for Arbejderpartiet og Sharon var formand for Likud, som han forlod for at skabe det nye parti Kadima.

Gantz lagde ud i valgkampen med først og fremmest at markere sig som den hårdkogte general, der som forsvarschef førte krig imod Hamas i Gaza både i 2012 og i 2014. På hans første valgvideo ses et dronekamera flyve over 2014-krigens ødelæggelser i byen Rafah i Gaza, mens teksten tværs over billedet forklarer, at Gantz var ”mand for at bombe dele af Gaza tilbage til stenalderen”. Han bombede 6231 Hamas-mål og dræbte 1364 terrorister, slås det fast.

Videoen skulle markere forskellen på en general, der sætter landets sikkerhed før sit eget ego, og Benjamin Netanyahu, der kaldes Mr. Security, men ikke har nogen væsentlig militærbaggrund. Den skulle også slå fast, at Blå-Hvid og Gantz er det israelske politiske centrum og ikke tilhører venstrefløjen.

Alligevel stemplede Netanyahus modkampagne omgående sin modstander ved at fastslå, at ”Netanyahu er den stærke højrefløj. Gantz er venstrefløj. Gantz er svag”.

I kampagnen har Benny Gantz sammenlignet sig selv med Yitzhak Rabin. Som soldaten, der både forstod at kæmpe og slutte fred, som da Rabin i 1993 sammen med den palæstinensiske leder Yasser Arafat underskrev Oslo-aftalen i Washington, citerede sit militære personnummer og meldte sig som ”soldat i fredens hær”.

Det Blå-Hvide parti blev dannet ved sammenlægningen af tre partier og ledes af en politiker, formanden for partiet Yesh Atid, Yair Lapid, og to andre tidligere forsvars-chefer ud over Benny Gantz. Hvis Blå-Hvid danner regering, er aftalen, at Benny Gantz skal være premierminister i de tre første og Yair Lapid i det fjerde regeringsår.

De første meningsmålinger gav Blå-Hvid fem til syv mandater flere end Netanyahus Likudparti med en spinkel mulighed for at danne en flertalsregering. Men valgkampagnen har afsløret Benny Gantz som den politiske novice, han er. Han har givet flere hjælpeløst uprofessionelle, tøvende tv-interviews, som Likuds negative kampagne har brugt til at erklære Gantz for ”ustabil” og ”psykisk svag”. Vælgerne, der først forlod deres gamle partier for at støtte Gantz, synes ifølge de seneste meningsmålinger atter at sive væk fra Blå-Hvid.

Ifølge israelske medielæk fra Gantz’ egen lejr synes eksgeneralen selv at være klar over, at han ikke bliver premierminister.