Ekspert: Kina vil være både ven og fjende for EU

Kina vil være en økonomisk trussel for EU, men også en allieret i klimakampen og i forsvaret for multilateralismen

Armlægningen mellem USA og Kina har stået på årtier. Nye spændinger i det i forvejen anspændte forhold kan få armene til at glide ned ad bordet.
Armlægningen mellem USA og Kina har stået på årtier. Nye spændinger i det i forvejen anspændte forhold kan få armene til at glide ned ad bordet. .

Kina vil være en økonomisk trussel for EU, men også en allieret i klimakampen og i forsvaret for multilateralismen

”En kampzone mellem USA og Kina.” Sådan betegnede USA’s ambassadør i Portugal i sidste måned det sydeuropæiske land, da han bad regeringen i Lissabon om at vælge mellem ”venner og fjender” og følge USA’s opfordring til at lukke døren for Kina og telekommunikationsvirksomheden Huaweis 5G-teknologi.

Hændelsen illustrerer de mulige konsekvenser for EU af den kolde krig, der tegner sig mellem USA og Kina. Den amerikanske præsident, Donald Trump, har kaldt EU for ”en større fjende end Kina” på grund af EU’s handelsoverskud og de europæiske landes lave forsvarsudgifter.

Og på den anden side af koldfronten er også Kina både en konkurrent og en rival, som EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, sagde efter det seneste møde med den kinesiske præsident, Xi Jinping, i sidste måned.

EU kritiserede Kinas manglende respekt for menneskerettighederne i Hongkong og undertrykkelse af det uighuriske mindretal i Xinjiang-provinsen. Og Kinas investeringer i europæiske virksomheder vækker i stigende grad bekymring. Tyskland har modsat sig kinesisk opkøb af strategiske tyske virksomheder.

Men Kina vil også være en allieret for EU, påpeger Kerry Brown, professor i kinesiske studier ved Kings College i London.

”EU vil kunne samarbejde med Kina om at bevare den multilaterale verdensorden, og også i klimaspørgsmål tegner der sig et partnerskab mellem Kina og EU. Kinas hensigt er ikke at udbrede sin politiske ideologi til andre lande, men at udbrede sine økonomiske interesser. De europæiske lande kan komme under pres for at acceptere kinesiske investeringer i Europa,” siger Kerry Brown.