Prøv avisen

Eksperter: Ikke nyt Tjernobyl i Japan

Eksplosionen i atomkraftværket Fukushima 1 resulterer ikke i en gentagelse af ulykken i Tjernobyl

Der er ingen grund til at frygte, at ulykken i Tjernobyl gentager sig i det japanske atomkraftværk Fukushima 1. Det vurderer flere eksperter.

- Det kan ikke sammenlignes med Tjernobyl, fordi Tjernobyl var en helt anden reaktor, fortæller tidligere professor i reaktorfysik og atomkrafttektik ved DTU Povl Ølgaard.

Han forklarer, at forskellen på de to atomkraftværker blandt andet er, at Tjernobyl har en grafitmoderator, mens Fukushima 1 har en vandmoderator. Det betyder, at Fukushima 1 ikke har de samme forudsætninger for en spredning.

Da Tjernobyl eksploderede, blev der dannet en række meget varme brændselselement-stykker, som fik grafitten til at brænde. Dermed frigav grafitten nogle radioaktive stoffer, der steg op sammen med den varme luft.

- Det, der skete i Tjernobyl, det var, at kædereaktoren løb løbsk. Og det var det, der gav anledning til, at de blev spredt langt væk, siger Povl Ølgaard og fortsætter:

- Her (på Fukushima1, red.) er frigivelsen ved jordområdet. Skal vi sige 10-20 meter over. Det vil sige, den når ikke så langt.

I følge Valeriy Hlyhalo, vicedirektør for Tjernobyls sikkerhedscenter, er de japanske reaktorer også bedre beskyttet end dem i Tjernobyl.

- Disse reaktorer er designet til at arbejde i zoner med en høj jordskælvsaktivitet. Derfor bør konsekvenserne ikke være så alvorlige som efter Tjernobyl-katastrofen, siger Hlyhalo ifølge Reuters til nyhedsbureauet Interfax.

Robert Grimes, der er professor i materialefysik på Imperial College London, vurderer heller ikke, at strålingen vil være af samme størrelse som i Tjernobyl.

- På trods af skaderne på den ydre struktur, vil langt størstedelen af strålingen blive holdt inde, så længe den indre beholder er intakt, siger han til BBC.