Thailands ekspremierminister vender hjem fra eksil til fængselsdom

Kort efter sin hjemkomst til Thailand er landets tidligere premierminister blevet idømt otte års fængsel.

Thaksin Shinawatra blev modtaget af sine tilhængere ved ankomsten til lufthavnen Don Muang i Bangkok tirsdag.
Thaksin Shinawatra blev modtaget af sine tilhængere ved ankomsten til lufthavnen Don Muang i Bangkok tirsdag. Foto: Wason Wanichakorn/Ritzau Scanpix.

Thailands tidligere premierminister Thaksin Shinawatra er tirsdag vendt tilbage til sit hjemland efter 17 år i eksil.

74-årige Shinawatra flygtede i 2008 for at undgå en fængselsdom for magtmisbrug, to år efter han var blevet afsat i et militærkup.

Få timer efter at den tidligere premierminister er vendt tilbage til Thailand, har landets højesteret udsendt en udtalelse, hvor det lyder, at han skal afsone otte års fængsel.

Fængselsstraffen er for tre domme, der er blevet givet til den tidligere premierminister in absentia.

Han er dømt for magtmisbrug og embedsmisbrug, for på ulovlig vis at beordre en statsejet bank til at udskrive et udenlandsk lån samt for på ulovlig vis at besidde aktier på vegne af forvaltere.

Thaksin Shinawatra har hele tiden afvist anklagerne og siger, at de er iscenesat for at holde ham fra magten.

Samme dag, som den tidligere premierminister er vendt hjem til en fængselsstraf, har partiet Pheu Thai stemt for at nominere forretningsmogulen Srettha Thavisin som landets nye premierminister.

Pheu Thai er stiftet af netop Shinawatra.

Srettha Thavisin står nu over for en afstemning i Thailands parlament. Det ventes, at han vil vinde den og blive leder for en kontroversiel koalition, der inkluderer flere promilitære partiet fra den afgående regering.

Thailand har været uden en regering siden marts, da ingen partier er lykkedes med at skabe tilstrækkelig opbakning i parlamentet.

Partiet Move Forward, der gik til valg på at være imod det etablerede samfund og netop anses som valgets vinder, er blevet blokeret af konservative lovgivere fra at udpege en premierminister.

Siden har Pheu Thai, som har vundet fem valg i løbet af de seneste to årtier, indgået en kontroversiel alliance med to militærstøttede partier, som omstyrtede Shinawatras regering i 2006 og siden hans søster Yinglucks i 2014.

Det har fået Thaksin Shinawatra til at nægte, at han havde en finger med i spillet, da Pheu Thai indgik alliancen med partierne, der normalt ville anses som dets fjender, for at tillade hans hjemvenden.

/ritzau/Reuters