Prøv avisen

Ekstremismen ulmer i Gaza

Islamisk stat har tidligere forfulgt og dræbt minoriteter i de områder, de har magten over. Derfor vækker den seneste tids episoder også bekymring blandt Gazas kristne. Foto: Mohammed Talatene

Trods flere nylige episoder i Gaza, hvor ekstreme islamister har råbt død over kristne og brugt Islamisk Stats sorte flag, ser palæstinensiske kristne stadig den israelske besættelse som hovedproblemet

Mens Hamas i årevis har holdt ekstreme islamister i et jerngreb, tyder noget på, at den religiøse fundamentalisme er ved at få mere spillerum i Gaza.

Siden krigen mod Israel sluttede for et halvt år siden, har der været en række tilfælde, hvor ultrakonservative salafistgrupper og tilhængere af den ekstreme bevægelse Islamisk Stat synligt har markeret deres tilstedeværelse i Gaza.

Mest opsigtsvækkende var det, da flere hundrede islamister i januar fik lov af Hamas til at demonstrere mod Det Franske Kulturcenter i Gaza, efter det franske satiremagasin Charlie Hebdo havde bragt en karikatur af profeten Muhammed.

Islamisterne flagede med Islamisk Stats sorte flag og overmalede centrets ydermur med graffiti om at angribe kristne.

I månederne inden var centret to gange blevet ramt af bombeangreb. Militante salafister tog ansvaret for sprængningerne, omend hele sagen var omgærdet af en del mystik. I dag står kulturcentrets gule mure med store hvidmalede plamager fra, hvor graffitien stod.

Tidligere har Hamas afvist, at der overhovedet fandtes den slags religiøs ekstremisme i Gaza. I dag er budskabet anderledes:

”Efter otte år med blokade af vores grænser og tre krige på seks år er tilværelsen blevet så svær, at vi begynder at se den form for fundamentalisme dukke op,” siger Fawzi Barhum, talsperson for Hamas' politiske gren.

Han tvivler dog på, at de grupper i Gaza, der betegner sig som Islamisk Stat, reelt har kontakt til den ekstreme bevægelses hovedcentre i Syrien og Irak.

Omfanget af den religiøse ekstremisme er vanskelig at sætte præcise tal på. Ifølge Hamas findes der under 100 personer i Gaza, som støtter Islamisk Stat.

En meningsmåling foretaget af den uafhængige tænketank Palæstinensisk Center for Politik og Research i december viste dog, at næsten en femtedel af palæstinenserne i Gaza mener, Islamisk Stat repræsenterer den sande form for islam.

Hamas, der selv er en islamistisk militant bevægelse, er arg modstander af de ekstreme islamistgrupper. Fawzi Barhum fortæller, at Hamas har anholdt en række personer for nylig, der havde erklæret troskab til Islamisk Stat.

”Disse personer går mere op i at bekæmpe Hamas end i at bekæmpe besættelsesmagten. De repræsenterer nogle helt andre værdier end Hamas,” siger han.

Hamas har blandt andet følt sig truet af, at militante islamister i efteråret flere gange har forsøgt at bryde den skrøbelige våbenhvile med Israel ved at affyre raketter.

Indtil videre har det været i Hamas' interesse, at våbenhvilen bliver overholdt.

Islamisk Stat har forfulgt og dræbt minoriteter på brutal vis i de områder i Syrien, Irak og Libyen, de har magten over. Det er blandt andet gået hårdt ud over kristne. Derfor vækker den seneste tids episoder også bekymring blandt Gazas kristne.

”Hvis ekstremismen virkelig vinder fodfæste i Gaza, er vi de første til at være bange. De går jo direkte efter at dræbe kristne,” siger George Anton, en 35-årig kristen mand fra Gazas katolske kirke.

Indtil videre har den islamistiske ekstremisme dog ikke fyldt meget i Gazas kristnes bevidsthed. George Anton fortæller, at kristne generelt ikke har taget demonstrationen og grafitien alt for alvorligt, men i stedet set det som nogle enkelte afsporede individer:

”Vi har mest af alt grinet af det. Demonstrationen virkede ærlig talt tåbelig. Hvad skulle vi kristne have at gøre med Frankrig?” siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er blot et år siden, at den katolske kirke i Gaza blev ramt af en mindre bombe, hvor nogen samtidig forsøgte at sætte ild til præstens bil. Men heller ikke det så de kristne som et alvorligt angreb, siger George Anton.

”Det var blot en forvirret mand, som senere har angret. Den sag er glemt igen. For os kristne er det stadig den israelske besættelse, der er hovedproblemet. Kampen for vores egen stat er langt vigtigere. Desuden står vi heller ikke alene med frygten for Islamisk Stat. Spørg enhver muslim på gaden. Ingen ønsker dem her. De slår jo også muslimer ihjel, som ikke er enige med dem,” siger han.

Det franske kulturcenter i Gaza står i dag med hvide felter, der hvor islamister havde skrevet slagord imod kristne. Foto: Nikolaj Krak
Hamas' talsperson Fawzi Barhum tvivler på, at Gazas islamister har kontakt til Islamisk Stat i Syrien eller Irak. Foto: Nikolaj Krak
George Anton står i Gazas katolske kirke. På trods af at kirken har oplevet modstand fra islamister, ser han stadig Israel som kristnes hovedproblem. Foto: Nikolaj Krak