Efter drab på Sarah Everard: Eliteskoler beskyldes for at dække over overgreb

I Storbritannien raser diskussionen om, hvorvidt private drengeskoler har tolereret en stærk seksualiseret kultur frem for at lære eleverne at respektere andre mennesker

På en hjemmeside beretter primært kvinder om, hvordan de er blevet udsat for overgreb. Indtil videre peger pilen på, at elitehøjskoler har gjort en del for at dække over overgrebene. Kvinden på billedet har intet med den aktuelle sag at gøre.
På en hjemmeside beretter primært kvinder om, hvordan de er blevet udsat for overgreb. Indtil videre peger pilen på, at elitehøjskoler har gjort en del for at dække over overgrebene. Kvinden på billedet har intet med den aktuelle sag at gøre. Foto: Taylor Smith/Unsplash

Debatten om respekt og omgangsformer på britiske skoler er blusset op, efter at flere end 14.000 nuværende og tidligere skoleelever har rapporteret, at de er blevet udsat for seksuel chikane eller mobning, at deres nøgenbilleder er blevet delt, eller at de i værste tilfælde er blevet voldtaget. Langt de fleste vidnesbyrd er blevet delt i løbet af den seneste måned.

De mange beretninger findes på hjemmesiden Every-one’s Invited (Alle er inviteret), hvor primært piger beretter om negative oplevelser og sætter navn på de skoler, hvorfra eleverne bag overgrebene kommer. Og foreløbigt peger pilen blandt andet på Storbritanniens dyre, private drengeskoler, der nu beskyldes for at have forsøgt at dysse sager ned af hensyn til skolernes omdømme.

Diskussionen har for alvor taget fart efter drabet på den 33-årige Sarah Everard i begyndelsen af marts. Den tragiske hændelse i den engelske hovedstad har både sat fornyet fokus på kvinders sikkerhed i det offentlige rum samt på, hvordan piger fra en tidlig alder bliver seksualiseret. Og netop sidstnævnte fik den 22-årige Soma Sara til at oprette hjemmesiden Everyone’s Invited, og hun kalder reaktionen overvældende.

”Der er en voldtægtskultur overalt. Lad os ikke bare være passive iagttagere, lad os have modet til at udfordre den opførsel, italesætte den og opfordre alle til at gøre det samme. Drenge, piger, unge mænd og kvinder, de skal alle være en del af den samtale og af løsningen. Lad os ikke kriminalisere unge mennesker – lad os uddanne dem, bringe dem tilbage på sporet og sætte dem i stand til at tage de beslutninger selv,” siger hun til avisen The Guardian.

Artiklen fortsætter under annoncen

Og Soma Saras hjemmeside bliver også nærstuderet af britisk politi.

”Det er stærkt bekymrende at se, at mange beretninger handler om enten tidligere eller nuværende elever på skoler i London og over hele landet,” siger kriminalinspektør Mel Laremore til avisen The Guardian.

Blandt de skoler, der har været fokus på, er Abingdon School nær Oxford samt den prestigefyldte Dulwich College i det sydlige London, som er en ren drengeskole, og hvor en plads koster knapt 185.000 kroner om året. I en e-mail undskylder skoleinspektør Joe Spence ”til alle, der har oplevet overgreb eller chikane begået af en elev på Dulwich College”.

”Vi vil tage hånd om alle sager, hvor en elev er navngivet,” fortsætter han ifølge The Independent, hvor han også siger, at sager vil blive anmeldt til politiet.

Men allerede for fem år siden blev selvsamme skoleinspektør advaret om, at der var en kvindeundertrykkende og homofobisk kultur blandt eleverne.

Det skete i et brev på vegne af 160 elever fra to nærliggende privatskoler – en ren pigeskole og en blandet skole. Initiativet kom fra den nu tidligere elev Heather O’Donnell, der beskylder skolen for bevidst at have dækket over elevernes opførsel.

”Jeg kan ikke lade været med at tænke over, at hvis Joe Spence havde taget det første brev alvorligt, så ville andre elever være forskånet for de oplevelser med drenge fra Dulwich College,” siger hun ifølge avisen Evening Standard.

Heather O’Donnell gik på den private pigeskole James Allen’s Girls School, hvis nye skoleinspektør, Jane Lunnon, betragter sagen som en del af et større problem.

”Det er klart, at piger og unge kvinder i dette land gennem mange år er vokset op i et klima, hvor der har været en afslappet, magt-præget og pornoficeret tilgang til sex, som er koblet sammen med verbal og visuel mobning,” siger hun til avisen The Times.