En bedstemor på en bænk kan være forskellen på liv og selvmord

Hvad gør man i et land med høje selvmordstal og blot en uddannet psykiater pr. 1 million indbyggere? Queen Bvunzani har i 15 år været at finde på en bænk uden for det lokale sundhedscenter. Her lytter hun til alle slags bekymringer som frivillig for organisationen Friendship Bench

Queen Bvunzani – for det meste kaldet bedstemor Gogo (th.) – er en af flere hundrede bedstemødre i Zimbabwe, som gennem hjælpeorganisationen Friendship Bench (Venskabsbænk) tilbyder gratis og uformel rådgivning til mennesker, der er ulykkelige eller deprimerede. Det er fortrinsvis kvinder, der opsøger hende, selvom mændene har fuldt ud samme behov. Tre gange flere mænd end kvinder begår selvmord i Zimbabwe.
Queen Bvunzani – for det meste kaldet bedstemor Gogo (th.) – er en af flere hundrede bedstemødre i Zimbabwe, som gennem hjælpeorganisationen Friendship Bench (Venskabsbænk) tilbyder gratis og uformel rådgivning til mennesker, der er ulykkelige eller deprimerede. Det er fortrinsvis kvinder, der opsøger hende, selvom mændene har fuldt ud samme behov. Tre gange flere mænd end kvinder begår selvmord i Zimbabwe. . Foto: Friendship Bench.

Der er mange mennesker og historier, der har brændt sig fast. Queen Bvunzani eller bedstemor Gogo, som de fleste kalder hende, har siddet i timevis på bænken væk fra sundhedsklinikkens røde murstensvægge, ofte flere dage om ugen i 15 år nu, og lyttet til unge som gamle, kvinder og mænd. Den 57-årige, stoute kvinde har delt deres bekymringer og været glad og stolt, når hun har mærket, at hendes spørgsmål og gode råd har givet dem kræfter til at fortsætte deres liv. Det er også sket, at hun er gået hjem med tungt hjerte, når samtalen løb ud i sandet, og hun aldrig fik løftet modet hos den pågældende. 

Men heldigvis har der været langt flest af de positive oplevelser, og det er en af de første succeser, der dukker op i tankerne, når bedstemor Gogo forklarer, hvorfor hendes frivillige arbejde for hjælpeorganisationen Friendship Bench (Venskabsbænk) er vigtigt.