Prøv avisen
Nyhedsanalyse

En demokratisk diamant er måske på vej i Asien

Vil man vide, hvad vej de politiske vinde blæser, er det værd at holde øje med, hvilke nationale ledere der mødes på tomandshånd. På billedet ses Indiens Narendra Modi og USA’s Donald Trump. Foto: Michael Kappeler/AP/ritzau

Kinas voksende dominans i Asien har pustet nyt liv i en gammel idé – et strategisk samarbejde mellem demokratierne USA, Japan, Australien og Indien

Det er højsæson for storpolitiske stævnemøder i Asien. Først Vietnam og siden Filippinerne har de seneste dage lagt konferencesale til de vigtigste møder i det politiske kalenderår i regionen. Det er sket i regi af samarbejdsorganisationerne Apec og Asean, der tæller medlemslande fra henholdsvis Asien og Stillehavsområdet samt Sydøstasien og har det tilfælles, at de er sat i verden for at fremme samarbejde og konfliktløsning.

Deltagerlisten tæller statsledere fra nær og fjern – Indiens Narendra Modi, USA’s Donald Trump, Kinas Xi Jinping, Japans Shinzo Abe og mange flere. Fra talerstolen taler de om win-win og fælles interesser, men én ting er, hvad der bliver sagt i det offentlige rum. Noget ganske andet er dagsordenen på de mange møder, der samtidig finder sted i tilstødende lokaler bag lukkede døre.

Vil man vide, hvad vej de politiske vinde blæser, er det værd at holde øje med, hvilke nationale ledere der mødes på tomandshånd, og hvad der er på dagsordenen, når deres topdiplomater og embedsfolk sætter sig til forhandlingsbordet. For ganske vist har præsident Donald Trump i sidste uge afsluttet et pompøst statsbesøg i Kina og ved den lejlighed skamrost sin kinesiske vært. Men at de to nationer samtidig står på hver sin side i en geopolitisk og værdibaseret kamp om indflydelse over klodens folkerigeste kontinent, vidner de seneste dages begivenheder om.