Prøv avisen
Global debat

Historien om en død gorilla og et levende barn

Ved en statue af en gorilla og dens barn uden for Cincinnati Zoo har folk spontant lagt blomster, efter at personalet i den zoologiske have var tvunget til at dræbe gorillaen Harambe. Foto: William Philpott/Reuters

Var forældrene til en treårig dreng selv ude om det, da han endte i en livsfarlig situation i en zoologisk have i USA? Det diskuteres på de sociale medier, efter medarbejderne i haven følte sig nødsaget til at skyde en gorilla for at redde drengens liv

Politiet i Cincinnati har fået to ekstra opgaver, siden medarbejdere i byens zoologiske have lørdag eftermiddag følte sig nødsaget til at skyde en 17-årig, 200 kilo tung gorilla, kaldet Harambe, for at redde en treårig dreng, der nogle minutter forinden var kravlet over indhegningen til gorillaen.

Politiets ene opgave er at undersøge, hvilken rolle forældrene spillede i ulykken, og hvad de foretog sig umiddelbart inden, at drengen endte hos gorillaen. Den anden er at rådgive selvsamme forældre om, hvordan de beskytter sig mod den bølge af hadefulde beskeder, der har rejst sig i kølvandet på gorillaens død.

”Jeg havde langt hellere set hende (moderen, red.) død end gorillaen”, som en kvinde i North Carolina skriver på Facebook ifølge den lokale avis Cincinnati Enquirer .

Begivenheden i Cincinnati, en større provinsby i delstaten Ohio i det østlige USA, er blevet midtpunktet for en hed debat om, hvorvidt det er forældrenes eget ansvar, at den treårige dreng kom i livsfare hos gorillaen, og om det i så fald er rimeligt, at det var gorillaen, der skulle lade livet.

Omkring en halv million mennesker har sluttet til sig Facebook-grupper og underskriftindsamlinger, der kræver retfærdighed for gorillaen, og forlanger at få forældrene stillet for retten eller beder de sociale myndigheder undersøge familiens forhold, oplyser avisenWashington Post . Samtidig flyder både avisernes kommentarspalter og de sociale medier over med indlæg fra mennesker, der er rasende over gorillaens død og forargede over det, de mener, er lemfældig børnepasning.

Blandt andet skriver en bruger ved navn Brittany, @brittrosenthal, påTwitter under #harambe:

”Jeg væmmes ved hele denne sag. Hvornår vil uskyldige dyr holde op med at dø på grund af uansvarlige forældre?”

Og i en anden typisk kommentar mener også Chris Dusauchoit, @DusauchoitChris, at det er forældrenes skyld:

”Smukke dyr må ulykkeligvis bøde med deres liv på grund af ufattelig menneskelig stupiditet og ligegyldighed,” skriver han ifølge nyhedsstationen CNN .

Den kendte tv-vært og ekspert på vilde dyr Jeff Corwin var mere afdæmpet, da han kommenterede sagen på nyhedskanalenFox 25 , men skjulte heller ikke sin skepsis over for forældrene.

”Zoologiske haver er ikke børnepassere. Tag en pause fra din mobiltelefon og selfiestangen og sms’erne. Vær sammen med dine børn. Vær ansvarlig over for dine børn. Jeg tror ikke, at det her skete på sekunder eller minutter. Det tog tid for den lille dreng at komme i den situation. Og i sidste ende var det gorillaen, der måtte betale prisen,” sagde han.

Sociolog ved Cincinnati Universitet, Littisha Bates, siger til avisen Cincinnati Enquirer, at det er et velkendt fænomen, at forældrene bliver hængt offentligt ud efter en prekær situation. Det er en form for social kontrolmekanisme og en måde at legitimere ens egne evner som forældre.

”Vi laver en masse regler for, hvad det vil sige at være en god mor eller far. Hvis nogle afviger fra de normer, bliver de erklæret for dårlige forældre,” siger hun.

Mange amerikanere har dog også kastet sig ind i debatten på forældrenes side og forsøgt at mane til besindighed. Blandt andet har Deidre Lykins, der angiveligt stod lige ved siden af den treårige dreng og hans forældre, da ulykken skete, givet sin version af forløbet påFacebook . Hun slutter med at skrive: ”Moderen var ikke uansvarlig, og Zoo gjorde en fantastisk indsats for at klare situationen.”

Meg Robbins, forfatter og journalist, skriver i en kommentar på CNN’s nyhedsside, at det mest tragiske ved hele sagen er dens udstilling af behovet for at finde syndebukke.

”Hvad nu, hvis vi i stedet for at gøre os til dommere og komme med beskyldninger, som vi altid gør, gik et skridt tilbage og udviste lidt forståelse? Forældrene smed ikke drengen ind til gorillaen, tilskuerne gjorde ikke Harambe ophidset med vilje, og Zoo havde ikke noget ønske om at skyde dyret.”

En læser, der kalder sig Southmost, mener, at forargelsen over forældrene til den treårige dreng ingen steder hører hjemme, når man samtidig ved, at bilulykker er den hyppigste årsag til skadesrelaterede dødsfald blandt børn. Vedkommende bor selv i et landligt område, hvor det er almindeligt at se børn sidde på ladet af deres forældrenes pickup’s, skriver han i en kommentar på CNN.com.

”Riskoen ved at lade dine børn løbe rundt i en zoologisk have er minimal i sammenligning.”