En epoke er slut for Kennedy-familien

Den næste kongres i Washington D.C. bliver uden en Kennedy. Familiens unge håb har lidt historisk nederlag til en ældre kandidat fra Demokraternes venstrefløj.

Joe Kennedy III opgav at genopstille til Repræsentanternes Hus, hvor han har haft sæde siden 2013, for i stedet at forsøge at blive kandidat til en plads i Senatet, Kongressens andet kammer. Men han har tabt primærvalget hos Demokraterne. Så i januar, når en ny Kongres mødes, vil der ikke være en Kennedy i forsamlingen.
Joe Kennedy III opgav at genopstille til Repræsentanternes Hus, hvor han har haft sæde siden 2013, for i stedet at forsøge at blive kandidat til en plads i Senatet, Kongressens andet kammer. Men han har tabt primærvalget hos Demokraterne. Så i januar, når en ny Kongres mødes, vil der ikke være en Kennedy i forsamlingen. Foto: Brian Snyder/Reuters

Den berømte Kennedy-klan kaldes ofte amerikanernes kongelige familie, selv om USA ikke er et monarki.

Men Kennedy-dynastiet, som familien også kaldes, har en kongelig aura over sig. Smukke mennesker. Rigdom og magt.

Igennem årene er familien ramt af tragedier, som puster til snak om en særlig Kennedy-skæbne eller forbandelse.

Alt sammen ingredienser til fascination og blikfang på magasinernes forsider.

Nu er det imidlertid noget helt andet, der bringer familien i medierne. Og det er for Kennedy'erne noget så sjældent som et nederlag.

Den 39-årige Joe Kennedy III har tabt primærvalget i delstaten Massachusetts om at blive Demokraternes kandidat til Senatet ved valget den 3. november, samme dag som præsidentvalget.

Han tabte til den 74-årige senator Ed Markey, der genvandt nomineringen.

Joe Kennedy er barnebarn af senator Robert F. Kennedy, som blev myrdet i Los Angeles i 1968.

Det var, fem år efter at Robert Kennedys bror John F. Kennedy (JFK), der var præsident, blev myrdet i Dallas.

Den rødhårede Joe Kennedy er i øjeblikket medlem af Repræsentanternes Hus, det andet kammer i Kongressen. Men han opgav sit kandidatur her for at forsøge at blive senator.

Joe Kennedy slog sig i valgkampen op som et frisk pust. Han fik støtte fra en af partiets veteraner, nemlig 80-årige Nancy Pelosi, formand for Repræsentanternes Hus.

Men langt inde i valgkampen havde han svært ved at forklare, hvorfor han stillede op. For så uenig er han heller ikke med sin modkandidat.

Ed Markey fik støtte fra partiets venstrefløj, herunder den unge komet Alexandria Ocasio-Cortez og tidligere præsidentkandidat Elizabeth Warren.

Markey er veteran i det politiske spil. Indbyggerne i Massachusetts er sig bevidste om den berømte familie i deres midte, og det er Markey også.

Han brugte det i sin valgkamp.

Han omskrev et af JFK's berømte citater, "Spørg ikke, hvad dit land kan gøre for dig, spørg, hvad du kan gøre for dit land".

- Vi spurgte, hvad vi kunne gøre for vort land. Vi gik ud og gjorde det. Med al respekt er det nu tid til at spørge, hvad dit land kan gøre for dig, sagde Markey.

Han vil gøre staten USA mere grøn, og samfundet skal være mere lige. De rige skal til lommerne.

Joe Kennedy kan nu ikke bære familiens politiske fakkel videre. I januar træder en nyvalgt kongres sammen uden en Kennedy.

Det er nye tider.

I 1946 blev JFK valgt i Massachusetts til Kongressen. Joe Kennedy er den første Kennedy, der taber et valg i hjemstaten siden da.

Og siden JFK's indtræden i Kongressen har der kun været to år, hvor der ikke har siddet en folkevalgt Kennedy i Washington D.C.

Politico påpeger, at tidligere unge Kennedy-kandidater rutinemæssigt fejede ældre modkandidater væk.

Men magasinet noterer, at det er andre tider.

Det er 57 år siden, at JFK blev myrdet.

Det er 52 år siden, at Robert F. Kennedy blev myrdet.

I praksis husker kun vælgere nær pensionsalderen de dramatiske begivenheder fra 1960'erne.

For de yngre er drabene noget fra historietimerne.

Men det kan ændre sig. Der er måske nyt Kennedy-blod på vej.

Under Demokraternes nylige konvent, hvor Joe Biden blev nomineret som præsidentkandidat, blev der vist en video med JFK's datter Caroline Kennedy og hendes 27-årige søn, Jack Kennedy Schlossberg.

- Vi kan nå nye mål, men kun med en præsident, der spørger, hvad han kan gøre for vort land, sagde sønnen.

Her kom igen en henvisning til JFK's berømte ord fra 1961.

Markey skal kæmpe om pladsen i Senatet med republikaneren Kevin O'Connor den 3. november.

Markey er storfavorit, da Massachusetts regnes for en af Demokraternes højborge.

/ritzau/